Bjerke rømmer shippinglån

Foto: (Scanpix)

Nye tall viser at DnB Nor ikke tar sjanser med nye shippinglån.

15.04.09 14:24

Tallene for tilrettelagte syndikerte banklån til shipping i første kvartal fra analyseselskapet Dealogic, viser at DnB Nor har tatt skepsisen rundt bankens shippingeksponering alvorlig. I forbindelse med finanskrisen, var det særlig den store eksponeringen DnB hadde mot shippingbransjen, som ble diskutert blant investorer og analytikere.

NA24 - din næringslivsavis

DnB Nor har de siste årene knivet med Nordea og Citigroup om å være den største undertegneren (bookrunner) og tilretteleggeren (mandated lead arranger) av syndikert finansiering til rederier verden over. Etter finanskrisens oppblomstring og stort fokus fra investorene på DnB Nors store portefølje av shippingrelaterte lån, er banken nå nærmest borte fra markedet. Markedet har også skrumpet kraftig inn, viser tallene fra Dealogic.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Østen tar over
Det er bankkonsern i Det fjerne østen og da spesielt Japan som nå har tatt over topplasseringene innen skipsfinansiering. Blant ledende undertegnende banker hadde DnB Nor en syvende plass i første kvartal med et volum på kun 208 millioner dollar. Nordea og Citi glimrer med sitt fravær blant de kun syv bankene som hittil i år har dristet seg til å være ledende undertegner i syndikert bankfinansiering til rederiene.

Det er de to japanske bankene Sumitomo Mitsui Banking og Mitsubishi UFJ Fianncial som sammen med State Bank og India som topper hovedundertegner-listen.

DnB Nor er også langt nede på listen over tilretteleggende banker, med en 11. plass. Også her har asiatiske banker tatt over topplasseringene, med Mitsubishi og HSBC som de to øverste og amerikanske JP Morgan som nummer tre. Nordea og Citi ser ut til å være mer interessert i tilrettelegging enn å være bookrunner, for her har de henholdsvis fjerde og femte plass.

Toppet i fjor
I 2008 var det DnB Nor som var den største tilretteleggeren ved å organisere syndikerte lån for 8,4 millairder dollar fordelt på 68 dealer. Nordea var nummer to med et volum på 8,3 milliarder dollar.

Når det gjelder undertegning så var rollene byttet med Nordea som nummer en med 12,5 miliarder dollar som ledende undertegner i 42 syndikater, mens DnB NOR var en klar nummer to med 11,4 milliarder. ING var nummer tre med 3,46 milliarder.

Få nye lån
Totalt ble det kun syndikert banklån til shipping med et samlet volum på drøye 10 milliarder dollar i første kvartal, og av dette var kun knappe 4 milliarder ikke tilknyttet refinansiering. Det totale volumet er tilbake på nivåene fra 2005/6, mens volumet ikke tilknyttet refinansiering ligger langt unna nivåene de fire foregående årenes første kvartaler.

I forhold til første kvartal 2007, som var toppen, så er lånevolumet nå halvert. Da ble det tilrettelagt syndikerte shippinglån for rett over 20 milliarder dollar, hvorav rundt 17,5 milliarder var nye lån.

Totalen endte i fjor på 84 milliarder dollar, hvorav omkring 90 prosent var tilknyttet nye lån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.