Bjerkes ilddåp

DnB Nor-saken er blitt både mer og mindre alvorlig.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag ble det kjent at Økokrim har siktet to ansatte i DnB Nor Markets samt morselskapet for mulig innsidehandel. Det gjør den juridiske siden ved saken alvorligere.

Ifølge Kredittilsynet er det DnB Nor Markets storsalg av statsobligasjoner fredag 10. oktober som er i fokus, to dager før myndighetene presenterte sin krisepakke, som senket kursen på statsobligasjoner.

Dette er en interessant presisiering, for DnB Nor Market solgte også store mengder statsobligasjoner torsdag 9. oktober, men det var før et møte mellom representanter for DnB NOR og Norges Bank etter børs samme dag. Dette tyder på den eventuelle innsideinformasjonen kom fra Norges Bank på dette møtet.

Samtidig går Kredittilsynet langt i å godkjenne kommunikasjonen som foregikk mellom Statsministerens kontor og DnB Nor-sjef og partifelle Rune Bjerke.

Her kan du lese: Alt om bank-razziaen

På en pressekonferanse torsdag ettermiddag fastslo Bjerke også at han ikke ble kjent med salgene av statsobligasjoner før uken etter. Styreleder Anne Carine Tanum sa samtidig at styret har full tillit til Bjerke og at man ikke kjenner til noe som knytter ham til innsidesiktelsen. Bjerke kom styrket fra denne ilddåpen.

Dette gjør de politiske koblingene mindre alvorlige, og det bør bidra til å fokusere på hva denne saken dreier seg om, og hva den ikke burde dreie seg om.

Det er slett ikke ulovlig eller umoralsk hvis DnB Nor eller andre banker fikk fortrolig informasjon under dialogen med myndighetene. Det som eventuelt er umoralsk og ulovlig er hvis man så snudde seg rundt og foretok handler man ellers ikke ville gjort.

Mulig innsidesak
Det er primært en juridisk sak, ikke en politisk sak. Som i alle slike saker, skal tvilen komme de mistenkte til gode. Det er slett ikke sikket de har gjort noe galt.

DnB NOR er Norges største innen obligasjonshandel, og i en situasjon hvor etterspørselen etter statsobligasjoner var høy, kan ansatte, innenfor sine mandater og på egen hånd, ha tatt beslutning om salg. Det vet vi rett og slett ikke. Forhåpentligvis vil etterforskningen klargjøre dette.

Mange har ment at Rune Bjerke burde nedlagt handleforbud siden han var i dialog med myndighetene, selv om han ikke viste om eller når det kom en krisepakke.

Kanskje ville det vært mulig, men det ville vært særdeles problematisk. Hva skulle begrunnelsen vært? Hvor mange skulle blitt informert? Hvilke verdipapirer skulle omfattes? Skulle banken nektet å utføre kundeordrer også? Hva hvis en kunde spurte om råd? Hva ville konsekvensen blitt hvis DnB Nor trakk seg ut av et marked som allerede var preget av panikk? Dette er lettere i teorien enn i praksis.

SMS-kameratene
Opprinnelig var mediene mest opptatt av det man anså som «lekkasjer» og ureglementert kontakt mellom myndighetene og DnB Nor. Jeg skrev mandag at jeg mente dette var en avsporing.

Norge var på vei inn i den alvorligste finanskrisen siden begynnelsen av 1990-tallet. Det skulle bare mangle at ikke både statsminister, finansminister og Norges Bank forsøkte å skaffe seg best mulig oversikt. Det skulle også bare mangle at ikke sjefen for Norges største bank sørget for å formidle det alvoret han opplevde.

Når huset brenner
Saken reiser åpenbart prinsipielle spørsmål. Staten er både storeier og dommer i finansnæringen. Det har åpenbart sine betenkelige sider at statsministeren, sjefen for Norges største bank og lederen for Kredittilsynet er partifeller. Kanskje er DnB Nor blitt for stor i det norske bankmarkedet. Kanskje ble finansdepartementet forbigått i kommunikasjonen mellom Bjerke og Stoltenbergs kontor.

Men ærlig talt. Dette blir som å diskutere brannforskriften mens huset brenner.

Det er langt fra sikkert at krisen i kredittmarkedet er over. Blir situasjonen igjen akutt, får vi virkelig håpe at det fortsatt er åpen kommunikasjon mellom Norges største bank og myndighetene, uansett om det skjer via SMS, røyksignaler eller brevduer.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Avslørt av hemmelig e-post
Dollarens hevn
Senterpartiet i potetkjelleren
Bråket om krisepakken
Shoppingpause kan ramme hele verden

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.