*Nettavisen* Økonomi.

Bjørnøy stopper Røkke-villa

Røkke jublet for tidlig: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) overprøver fylkesmannens klarsignal for finansmannens kjempevilla i Asker.

11.01.06 22:06

- Det er viktig å sikre en grundig og helhetlig vurdering gjennom reguleringsplan der det legges opp til omfattende utbygging i den nære strandsonen i et pressområde, sier miljøvernministeren i en pressemelding.

Dermed overprøver hun Fylkesmannen som i desember sa ja til Røkkes byggeplaner.

Tidligere har bygningsrådet i kommunen sagt ja (juni 2005) og fylkeskommunen nei (juli).

Helt overraskende
- I alle dager! Når da? Miljøvernministeren? Stanser byggingen? Nei, dette visste jeg ikke før du fortalte meg det nå, sier en tydelig overrasket Jan Inge Lindeberg , arkitekten bak Røkka-villaen til TV 2 Nettavisen.

Han sukker i telefonen og går tom for ord.

- Dette er ytterst forbausende. I alle dager, sier han, og blir stille igjen.

- Nei, dette virker for meg som ren symbolpolitikk, et markeringsbehov, sier han.

- Vi får bygge
Lindeberg er likevel sikker på at Røkke vil få villaen sin til slutt.

- Men enden på dette blir at vi får bygge. Det er ingen grunn til at det huset ikke skal bygges, sier han bestemt.

Nå regner Lindeberg med at de må vente igjen etter at de trodde at alle hinder var forsert i saken.

- Vi hadde jo fått grønt lys fra alle, også Fylkesmannen. Jeg visste ikke engang at miljøvernministeren hadde noen som helst interesser i denne saken, sier han.

Reguleringsplanen miljøvernministeren viser til, er ute til høring. Når fristen går ut, har ikke Lindeberg oversikt over på det nåværende tidspunkt.

- Vi er vant til at ting tar tid. Men dette er ytterst spesielt. Jeg har aldri vært borti lignende, sier han. - Jeg er målløs.

Han avslutter samtalen med å si at han må ta noen telefoner. Trolig vil Røkke kjapt få beskjed om at det kan ta tid for at drømmevillaen blir bygget.

Tilfreds fylkesordfører
Fylkesordføreren i Akershus regner heller ikke med at siste ord er sagt om Røkke-villaen, men er glad for miljøvernministerens inngripen.

- Dette er helt i tråd med det fylkeskommunen har sagt i saken, og jeg er tilfreds med miljøvernministerens beslutning, sier fylkesordfører Hildur Horn Øien (KrF) til TV 2 Nettavisen.

Hun sier saken er prinsippiell fordi den handler om dispensasjon til et byggeprosjekt som kommer mens Asker kommunes forslag til reguleringsplan for området er ute til høring.

- Dette er en viktig sak for hele indre Oslofjord, ikke bare for Asker. Skulle man gitt en slik dispensasjon nå, ville det skapt presedens. Det er viktig ikke å ta dette stykkevis og delt, men at man ser på saken ut fra en helhetlig vurdering. Det er det miljøvernministeren har gjort, sier Horn Øien.

Mens kommunen sa ja til å gi dispensasjon, satte fylkeskommunen foten ned, mens Røkke igjen fikk grønt lys hos Fylkesmannen igjen ga grønt lys.

- Vil ha moderat utbygging
Kommunepolitiker og medlem i bygningsrådet Tone Danielsen (SV) hørte til mindretallet i kommunen som mente det var galt å gi Røkke dispensasjon.

- Saken har fått mye oppmerksomhet fordi det er en kjendis involvert, men denne saken reiser viktige prinsippielle spørsmål, nemlig om utbygging i strandsonen. Vi skal en utbygging på Konglungen, men spørsmålet er hva slags utbygging. Det skal reguleringsplanen si noe om, og den er ikke ferdigbehandlet, sier Danielsen, som vil ha en moderat utbygging og mener Røkke-villaen blir for voldsom.

Betalte 30 millioner
Røkke har betalt litt over 30 millioner kroner for den totale tomten på idylliske Konglungen i Asker.

Finansmannen ønsker å bygge ny bolig på 700 kvadratmeter. Byggeplanene har møtt har motstand fra deler av det lokalpolitiske miljøet.

- Bør ikke fravikes
- Selv om det aktuelle området i kommuneplanen er angitt som byggeområde, gjelder det krav om reguleringsplan. Miljøverndepartementet mener kravet om reguleringsplan for utbygging ikke bør fravikes i dette tilfellet. Departementet viser til at det gjelder et omfattende byggetiltak, og det pågår arbeid med reguleringsplan for området, heter det i pressemeldingen fra Bjørnøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.