NA24.no

Bjørn Dæhlie risikerer straff etter hyttebrann

BRANNRUIN: Den 600 kvadratmeter store hytta til Bjørn Dæhlie ble totalskadd i en brann natt til lørdag 18. oktober.
BRANNRUIN: Den 600 kvadratmeter store hytta til Bjørn Dæhlie ble totalskadd i en brann natt til lørdag 18. oktober. Foto: Terje Kristiansen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Det viser seg at den tidligere skikongen bygde og bodde ulovlig på hytta i to et halvt år.

Ingen ferdigattest. Ingen brukstillatelse. Manglende godkjenninger. Hyttebyggeren Bjørn Dæhlie tillot seg å kutte svinger i Hafjell, og kan få høye straffegebyr etter at hytta hans brant, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Nå må Dæhlie og eiendomsselskapet hans stå skolerett for Øyer kommune og forklare hvorfor hytta har vært brukt i lang tid uten å innfri kravet om formell brukstillatelse.

– Det er et stort alvor over dette, sier seniorrådgiver Tor Falck i Øyer kommune, til regionsavisen.

I tillegg til den manglende brukstillatelsen, viser det seg at det ikke forelå formell godkjenning av ansvarlig søker da byggearbeidene ble igangsatt april 2011.

Dæhlie og kona kom seg uskadet ut av hytta
Skistjernen Bjørn Dæhlie er uskadd etter at hytta hans i Hafjell ble totalskadd i brann natt til lørdag 18. oktober.

– Det var en forferdelig opplevelse. Jeg er veldig glad for at ingen ble skadd, sier Bjørn Dæhlie til NTB lørdag morgen. Han hadde ingen ytterligere kommentarer til saken.

Hytta ligger i Lunnstadbrinken på Hafjell, og Gudbrandsdal politidistrikt bekrefter overfor NTB at det er Bjørn Dæhlie som eier hytta. Både han og kona var til stede da det begynte å brenne, men begge kom seg ut uskadd.

– Det var to personer inne i hytta, men de har kommet seg ut. Ingen ble skadd, sier operasjonsleder Geir Stavheim til NTB. 

Her står Hafjell-hytta til Bjørn Dæhlie i full fyr.


Fra 10.000 til 400.000 kroner

Tor Falck i Øyer kommune sier at det på bakgrunn av disse omstendighetene vil bli aktuelt å ilegge både tiltakshaver og ansvarlig søker et straffegebyr.

Nivået på gebyrer for slike regelbrudd ligger fra 10.000 kroner opp mot 400.000 i de alvorlige tilfellene.

Han sier at Dæhlie ikke har tatt kontakt og forklart seg etter at luksushytta brant ned.

- Det beklager vi, sier Falck til GD.

En av de første gangene luksushytta ble benyttet, var sommeren 2012. Da var IOC-president Jaques Rogge invitert til middag for å snakke fram en ny OL-søknad sammen med prominenser fra norsk idrettsliv og politikk. 

- Leit og belastende
- Jeg har levd i den tro at jeg hadde en midlertidig brukstillatelse på hytta. Det viser seg nå at min ansvarlige søker dessverre hadde glemt å sende inn søknad om ferdigattest, sier Dæhlie selv i en pressemelding.

Bjørn Dæhlie.

Alle de nødvendige dokumentene ble derimot riktig undertegnet og oversendt til kommunen, hevder Dæhlie. Han oppgir å ha fått dette bekreftet fra kommunen.

– For meg er det ekstra leit og belastende at dette dukket opp etter brannen, sier Dæhlie.

- Beklager forglemmelse
Ansvarlig søker for hyttteprosjektet, Rolf Mobæk ved Rolf Mobæk AS, sier at ferdigattesten ved en inkurie ikke ble sendt inn til kommunen.

- Søknad om ferdigattesten ble ved en forglemmelse ikke sendt inn, men alle samsvarserklæringer fra utførende selskaper er undertegnet og erklært i orden før hytta ble tatt i bruk påsken 2012, sier han.

Det betyr at alle ansvarlige selskaper har bekreftet at utførelse var i samsvar med godkjente tegninger og forskrifter.

- Dette bekreftes også av Øyer kommune i dag. Alle dokumenter er OK, og 26. april 2011 ble det gitt tillatelse til tiltaket. Der var samtidig alle ulike entreprenører som var engasjert i oppdraget, samt ansvarlig søker, godkjent. Men det er beklagelig at vi ikke fikk sendt inn en ferdigattest, sier Mobæk.

- Alt var på stell. Så dette var bare en beklagelig glipp. Vi har ikke gjort noe uregelmessig utover akkurat dette, poengterer han overfor Nettavisen.

Dette skriver Øyer kommune i en e-post til Mobæk:

«Øyer kommune har gjennomgått innsendt sluttdokumentasjon på fritidsboligen i Lunnstaden gnr 155 bnr 299 fnr 44, eier Bjørn Dæhlie. Sluttdokumentasjonen inneholder samsvarserklæringer fra samtlige utførende i prosjekter og er datert fra 26/3-2012 til 2/4-2012 hvor alle bekrefter at det ikke er avdekket feil eller mangler som hindrer ferdigattest for fritidsboligen.

På bakgrunn av innsendt dokumentasjon har Øyer kommune ikke hatt noen betenkeligheter med å utstede ferdigattest for prosjektet».


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere