NA24.no


FOR INNSTRAMMINGER: Tidligere langrennstjerne Bjørn Dæhlie. Her er han avbildet utenfor Stortinget i 2015
FOR INNSTRAMMINGER: Tidligere langrennstjerne Bjørn Dæhlie. Her er han avbildet utenfor Stortinget i 2015 Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Bjørn Dæhlie syns formuesskatten er tung

Sist oppdatert:
Bjørn Dæhlie har «følt det har vært litt tungt» å gå fra skisporet til forretningslivet, fra å få medalje for god innsats til å bli "belønnet" med formuesskatt.

Misnøyen med det han kaller den «særnorske formuesskatten» ble uttrykt på et frokostmøte arrangert av tankesmia Civita i samarbeid med NHO i Oslo torsdag, melder VG.

- Hvis bedriften din begynner å få en verdi, så får du formuesskatten som en slags medalje til slutt, sa Dæhlie under møtet.

- Det er en uforståelig ting for meg at jeg må stå opp om morgenen og vite at jeg skal betale 10.000 kroner den dagen i formuesskatt.

Les: Donald Trump utfordrer norsk skattepolitikk

- Får i fleisen

Etter å ha tråkket ut av skisporet, har Dæhlie bygget seg opp en karriere på eget klesmerke og eiendomsinvesteringer. Per i fjor hadde han en formue på nesten 400 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Han opplyser at han betaler rundt tre millioner kroner per år i formuesskatt.

- Jeg betaler min normale skatt både privat og gjennom mine selskaper med glede, men med ett stort unntak, og det er formuesskatten som en får i fleisen når en lykkes i næringslivet, sier Bjørn Dæhlie.

Twitter-støtte fra Clemet

Leder for tankesmien Civita, Kristin Clemet, kaster seg inn i debatten på Twitter. Der skriver hun:

KRISTIN CLEMET mener Dæhlie får lite heder og ære for sin karriere i næringslivet.

«Bjørn Dæhlie fyller 50 år på mandag og har brukt 15 år på idrett og 15 år på næringsliv. Forskjellene er ekstreme. Dæhlie ble sterkt beundret som idrettsmann, hadde støtteapparat, finansiering, ble omfavnet av politikerne og fikk null skatt. Som forretningsmann opplever Dæhlie en helt annen verden. Enorm risiko, formuesskatt som «medalje» hvis man får det til og lite heder og ære».

I kommentarfeltet er det mange som har tilsynelatende liten medfølelse med Dæhlie:

- Hvem står med flagg og heiarop, ære alle lærere, sjukepleiere og bussjåfører som hver dag forventes å yte max for lav lønn og betale skatt? spør Karin Andersen i SV.

- Stakkars Dæhlie og andre rike i hans situasjon. De uføre samler inn barnetillegget for å yte krisehjelp til de formueskatterammede, skriver en.

- Da Dæhlie vant femmila i Salt Lake City representerte han hele landet, når han selger stillongs representerer han først og fremst seg selv, skriver en annen.


Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere