Gå til sidens hovedinnhold

Bjurstrøm lar streiken gå sin gang

Arbeidsministeren sender partene tilbake til forhandlingsbordet.

Partene i konflikten i oljesektoren ble innkalt til møte med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) klokken 18 fredag kveld.

Det var ventet at staten gikk inn for tvungen lønnsnemnd i konflikten, og at de streikene gjenopptar arbeidet relativt umiddelbart etter møtet.

Dette skjedde ikke, ifølge NTB. Forhandlingslederen i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Jan Hodneland, sier til Nettavisen at arbeidsministeren anmodet partene om å komme til en snarlig løsning.

- Vi ble oppfordret til en ny forhandlingsrunde og vi skal prøve å komme frem til enighet, sier han.

- Håpet dere på tvungen lønnsnemnd?

- Vi har sagt vårt og vi mener at vi har kommet med et godt tilbud. Det står store verdier på spill og det er viktig å komme frem til en løsning raskt, sier Hodneland.

- Var det enighet mellom dere og arbeidsministeren?

- Vi er enige i at vi må prøve en gang til, sier han.

- De har ansvaret
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ga klar beskjed til partene i oljestreiken fredag om at det er de og ikke hun som har ansvar for å finne en løsning på den tretten dager gamle konflikten.

- Partene har ansvar for konflikten. Det er ikke sånn at man bare kan snu seg til staten og forvente at staten rydder opp når man selv ikke klarer å bli enig. Det er de som må rydde opp, og det har jeg gjort klart for dem, sa Bjurstrøm til NTB etter et kvarter langt møte på sitt kontor med arbeidsgiverforeningen Oljeindustriens Landsforening (OLF) og de streikendes representanter fra Industri Energi, SAFE og Lederne.

Hun legger til at det er hennes jobb å følge med på situasjonen, men presiserer:

- Det betyr ikke at jeg er innstilt på å bare få i fanget at jeg skal løse dette. Meningen med dette møtet var å få partene til å forstå at de skal leve sammen, også etter denne konflikten. Det er grunnleggende for hele vår modell, og det må de ha i bakhodet når de nå igjen skal snakke sammen, sier Bjurstrøm til NTB.

Tvinger frem en løsning

Oljearbeiderne har streiket i snart to uker, og etter at et nytt møte hos riksmeklingsmannen ikke førte frem onsdag kveld, valgte arbeidsgiversiden å varsle full lockout fra natt til tirsdag.

Les også: Full lockout i oljeindustrien

En lockout vil ramme all produksjon på norsk sokkel, og 6500 oljearbeidere ville ikke fått kommet på jobb.

- Konflikten er fastlåst og kravene er urimelige. Vi ser dessverre ingen annen utvei enn å varsle lockout, sa Jan Hodneland, forhandlingsleder i OLF, i en pressemelding.

- Tror ikke hun vil bruke lønnsnemd

Forbundslederorbundsleder i SAFE, Hilde-Marit Rysset, sier til Aftenposten at hun derimot ikke tror arbeidsministeren vil bryte inn.

- Jeg tror ikke at tvungen lønnsnemd vil bli brukt. Med tanke på hva som har blitt sagt før, virker det som om Arbeidsministeren heller vil be oss om å fortsette forhandlingene, mener hun.

- Utenkelig

Oljeminister Ola Borten Moe var krystallklar på at det var helt utenkelig at all produksjon skulle stenges ned.

- Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Adresseavisen.

Arbeidstakerforeningene har ment at en midlertidig stans ikke ville ha stor betydning, fordi olje- og gassreservene kunne pumpes opp senere, og at det ikke ville ramme gassleveransene på kort sikt.

Ifølge TU.no mener Statoil på sin side at store verdier kan gå tapt.

- Prosessen med å stenge ned innretningene på Oseberg vil ta om lag ett døgn og verdien av den utsatte produksjonen som følge av nedstengningen er estimert til ca 76 MNOK pr døgn. Dersom streiken får en viss varighet vil reserver også gå tapt, skriver Statoil i et brev til Oljedirektoratet.

Statoil begrunner dette med usikkerhet knyttet til reservoaregenskapene.

Krangel om pensjon

Uenigheten i oppgjøret handler om pensjonsspørsmål, ikke lønn.

Ifølge OLF krever arbeidstagerorganisasjonene ting som OLF ikke har mandat til å gjøre noe med.

- OLF har ikke mandat til å tariffeste tilleggspensjon utover AFP. Svaret var nei da kravet først dukket opp i 1980, nei da de streiket for det i 2004, og om mulig et enda sterkere nei etter pensjonsreformen i 2012, sier Jan Hodneland.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley