NA24.no

IMF-sjef Christine Lagarde bekrefter at grekerne har betalt avdragene sine som de skal.
IMF-sjef Christine Lagarde bekrefter at grekerne har betalt avdragene sine som de skal. Foto: Andrew Harnik (Ap)

Blakke grekere kjemper mot klokken

Hellas innfrir et avdrag på gigantgjelda, men statskassa er bunnskrapt før nye regninger forfaller til betaling.

Over 450 millioner euro forfalt til betaling til Det internasjonale pengefondet IMF torsdag.

Grekerne betalte avdraget som de skulle, bekreftet IMF-sjef Christine Lagarde senere samme kveld.

Men nye låneavdrag skal dekkes inn de neste ukene sammen med både statlige lønninger og pensjoner. Og kassa er så godt som tom.

Klokken tikker for grekerne mens de prøver å få til en avtale med långiverne i eurosonen og IMF om utbetaling av nye lånemidler. Hellas håper avtalen skal komme på plass når finansministrene i eurosonen samles i Riga 24. april.

Men ber også om mer umiddelbar støtte.

Les også:Hellas: Ny reformliste skal gi nye kriselån

Bønn

– Det var en sterk uttalelse fra gresk side om at likviditeten er i ferd med å bli veldig dårlig. Og det ble fremmet ønske om å frigi en form for likviditetsstøtte før møtet 24. april, sier en EU-kilde til Reuters etter et euromøte onsdag kveld.

– Men ingen vet hvordan det skulle kunne gjøres. Det er ingen vilje til å gi bistand før det er fremskritt på reformprogrammet, sier kilden.

Det skjer nemlig ingen utbetalinger før Hellas innfrir vilkårene, og regjeringen i Aten anklages fortsatt for å somle med å få satt sammen reformene kreditorene krever for å betale de siste 7,2 milliarder euroene som står igjen i grekernes kriselån.

Les også:Pengelens Tsipras til Russland

Bankerott

Uten tilgang til midler risikerer grekere med en statsgjeld på svimlende 317 milliarder euro å gå bankerott. Og en statskonkurs kan i ytterste konsekvens tvinge dem ut av eurosamarbeidet, en såkalt grexit.

– Sannsynligheten for en grexit er større enn den noen gang har vært siden euroen ble innført, sier en ikke navngitt bankmann til avisen Financial Times.

Hellas har vært avhengige av kriselånene på til sammen 240 milliarder euro siden 2010. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere