NA24.no

Blakke personer får låne billigere

Foto: Husbanken (Husbanken)
Sist oppdatert:
Får superlav rente og slipper krav til egenkapital.

Norske kommuner er redningen for stadig flere nordmenn på boligjakt.

Nordmenn uten egenkapital på jakt etter boligfinansiering får nå nei av stort sett alt som kan krype og gå av norske banker. Det finnes imidlertid en redning for deg uten oppsparte midler - og for en redning det er.

Løsningen heter Startlån. Gjennom midler fra Husbanken tilbyr nesten samtlige norske kommuner startlån. I tillegg til superlav rente tar du innersvingen på Finanstilsynets nye egenkapitalkrav på minimum 15 prosent siden lån fra Husbanken er fritatt fra kravet.

Er du en av de heldige som har fått startlån? Eller en av de uheldige som har fått avslag? Fortell din historie til oss!

Superlav rente
Som tabellen nederst i saken viser er renten på kommunale startlån via Husbanken vesentlig lavere enn de billigste sammenlignbare boliglån i vanlige banker.

Ifølge Finansportalen.no fredag 24. februar tilbyr Haugesund Sparebank landets billigste boliglån (gjelder boliglån på to millioner kroner og finaniseringsgrad på 84 prosent) med en nominell rente på 3,45 prosent.

Tilbudet fra Husbanken er mye lavere.

- Flytende rente i mars er 2,57 prosent nominelt ved månedlig forfall. Kommunene plusser vanligvis på 0,25 prosentpoeng i kommunalt administrasjonsgebyr, opplyser avdelingsdirektør i Husbanken Are Martin Sauren til NA24.

Det betyr at nordmenn som kvalifiserer til startlån kan regne med en nominell rente på cirka 2,82 prosent. Det er 0,63 prosentpoeng lavere enn i billigste bank Haugesund Sparebank. Sammenligner vi med det dyreste boliglånet på Finansportalens oversikt (gjelder vårt eksempellån) er differansen hele 2,68 prosent i favør Husbankens startlån.

30 prosents økning i 2012
- Norske kommuner hadde frist 6. februar med å søke om startlånsmidler. Vi har mottatt søknader om totalt 5,6 milliarder kroner til startlån. På samme tid i fjor hadde vi søknader for totalt 4,3 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 30 prosent. Hvor stor etterspørselen fra kommunene blir resten av året er det vanskelig å si noe sikkert om, det avhenger av de private bankenes praktisering av de nye retningslinjene fra Finanstilsynet, sier Sauren.

Han forteller at kommunene i utgangspunktet vil få det de har behov for av startlånsmidler.

Prioriterte grupper
- Hvem er det som kan få startlån?

- Startlån er en behovsprøvd ordning. Det er en klar føring fra Kommunal- og regionaldepartementet om at startlån bare skal bidra til å finansiere boliger av nøktern standard. Økonomisk vanskeligstilte grupper som enslige forsørgere, flyktninger, unge i etableringsfasen og folk som skal reetablere seg etter samlivsbrudd er eksempler på prioriterte grupper, sier Sauren.

Folk med høy inntekt ikke utelukket
Husbankens retningslinjer åpner imidlertid for at langt flere kan få startlån. Det finnes for eksempel ikke noe tak på hvor mye du kan tjene for å nyte godt av ordningen.

- Den enkelte kommune står ganske fritt i å tilpasse startlånsbruken til lokale behov, men Husbanken anbefaler at kommunene prioriterer svake grupper. Hovedmålet bør være å hjelpe de som sannsynligvis verken nå eller senere vil kunne få finansiert et boligkjøp på annen måte enn med bistand fra kommunen, sier Sauren.

De mest vanskeligstilte kan i prinsippet få finansiert hele boligen via startlån. Folk med høyere inntekter får kun finansiert deler av boligen som startlån og de må derfor låne resten i vanlig bank.

Som nevnte har norske kommuner stor frihet til å utforme tildelingen av startlån. NA24 har sett nærmere på reglene til Bergen kommune.

En enslig voksen uten barn og med inntekt under 290.000 kroner årlig kan få hele boligen finansiert via boligtilskudd og startlån. Forutsetningen er at vedkommende vil være i stand til å betjene lånet. En enslig voksen i Bergen med en inntekt under 340.000 kroner i inntekt kan få finansiert 40 prosent av kjøpesummen via startlån. Dersom personen kun trenger å finansiere 20 prosent av boligen via startlån finnes det ingen øvre inntektsgrense i Bergen kommune.

Mer informasjon om startlån finner du her på Husbankens hjemmesider.

I 2011 var et gjennomsnittlig startlån per tredje kvartal 616.000 kroner. I overkant av 10.000 husstander tok opp startlån i 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere