NA24.no

Blanda drops på Wall Street

Foto: Richard Drew (AP)
Sist oppdatert:
Energisektoren trakk ned, men konkurrentene til flere norske selskaper spratt i været.

De viktige indeksene pekte ulike veier onsdag. Dow Jones falt litt, S&P 500 var praktisk talt flat og Nasdaq klarte en moderat oppgang.

Den retningsløse handelen reflekteres i nyhetsbildet.

Sentralbankens regionale kontorer kom onsdag med sin periodiske oppdatering om utviklingen i næringslivet, den såkalte Beige Book. Hovedbildet var en fortsatt, men svært forsiktig, bedring av den økonomiske aktiviteten fra et lavt nivå. Rapporten ga ingen klare signaler til markedet, men kan kanskje sies å forsterke troen på langsiktig lav rente.

NA24 - din næringslivsavis

Energisektoren var svak etter at tall viste overraskende fulle oljelagre. Flere banker trakk også ned. Morgan Stanley falt for eksempel 3 prosent.

På den positive siden finner vi flere selskaper innen prosessindustri. Aluminiumsselskapet Alcoa, som konkurrerer med Norsk Hydro, steg 6 prosent.

Yaras konkurrenter innen gjødselsbransjen, som Mosaic, Agrium og Potash Corp, var også sterke og steg i området 5 til 8 prosent. Sektoren har fått en rekke analytikeroppgraderinger i det siste.

Onsdag kom det også tall som viste vekst i netthandelen.

Les mer: Shopper mer på nett

Netthandelsgiganten Amazon.com har vært meget sterk på børsen i det siste, og steg videre med nesten 3 prosent onsdag til ny rekordnotering.

Lunkne jobbtall
Jobbmarkedet er også svakt, men ikke så skrekkelig som for noen måneder siden, viser to rapporter onsdag.

I november forsvant det 169.000 jobber fra lønningslistene i privat sektor, ifølge den månedlige rapporten fra Automatic Data Processing og konsulentselskapet Macroeconomic Advisers.

Det ble et noe større fall enn hva de fleste økonomene hadde forventet på forhånd, men fallet bekrefter situasjonen fra tidligere der jobbfallet bremser opp fra tidligere i år.

Les mer: Jobbfall i USA

- Det forblir ingen spørsmål at farten i jobbtapene har bremset, men veien til en sunn jobbvekst tror jeg fortsatt vil bli uheldig lang, sier aksjestrateg Peter Boockvar hos Miller Tabak til CNN Money.

Han mener at det vil ta tid før arbeidsledigheten kommer ned. Det skyldes at det vil kreve at mange nye jobber.

- For å se et vedvarende fall i arbeidsledighetsraten, trenger vi å se 125.000 til 150.000 nye jobber i måneden, sier Boockvar.

Det har også kommet en rapport fra TrimTabs Investment Research som viser at jobbfallet bremser opp. Ifølge Dow Jones Newswires viser rapporten et fall på 255.000 i november mot et fall på 284.000 i oktober.

- Arbeidsledighetsraten kan lett nå elleve prosent tidlig inn i neste år, kommenterer daglig leder Charles Biderman TrimTabs.

Oljefall
Ukentlige tall viste uventet fulle lagre av råolje og bensin i USA.

Les mer: Oljefall på lagertall

Dette tynget oljemarkedet. Den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,77 dollar til 76,60 dollar på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje 1,47 dollar til 77,88 dollar fatet.

Delindeksen for oljeaksjer falt 0,5 prosent, delindeksen for oljeservice 1,0 prosent.

Gull videre opp
Gullprisen ser det derimot ikke ut som noe kan stoppe, og den nådde onsdag en ny topp på 1.218 dollar.

Les mer: Gull til ny rekord

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,18% til 10.452,68

Nasdaq +0,42% til 2.185,03

S&P 500 +0,03% til 1.109,24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere