*Nettavisen* Økonomi.

Blandet børsdag i New York

IT-aksjene steg, mens Dow Jones var preget av gevinstsikring.

28.08.09 22:16

Etter å ha startet dagen sterkt faller USA-børsene ned i negativt terreng.

NA24 – din næringslivsavis

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var den eneste av de tre nøkkelindeksene som klarte å karre seg i pluss, med en oppgang på 0,05 prosent til 2028,77 poeng.

Resten av aksjemarkedet opplevde et moderat tap, med den kjente Dow Jones-indeksen ned 0,38 prosent til 9.544,20 poeng, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen falt 0,20 prosent til 1.028,93 poeng.

Mye tyder på Dow Jones-indeksen rett og slett var overmoden for en liten korreksjon, etter å ha steget sammenhengende i åtte dager. Fallet ledes an av tungvektere som Wall Mart og McDonalds.

Gode IT-resultater
Grunnen til at aksjene på Nasdaq-børsen gjorde det bedre enn de notert på NYSE skyldes at det er kommet en del positivt nytt på teknologifronten.

Intel opplever en større etterspørsel etter brikker og mikroprosesser og det gjør at det hever egne forventninger til både inntekter og marginer. I tredje kvartal tror de omsetningen vil ligge rundt ni milliarder dollar pluss/minus 200 millioner dollar. Det er en oppjustering fra 8,5 milliarder dollar.

Bruttomarginen er samtidig forventet å ligge i øvre halvdel av intervallet på 53 prosent pluss/minus to prosentpoeng.

Les mer: Positivt varsel fra Intel

Dell vil også vies en del oppmerksomhet etter at de har lagt fram sitt resultat etter andre kvartal. Torsdag kveld kom rapporten som viser den finansielle utviklingen i månedene mai til juli.

Tallene viser at resultatet falt til 472 millioner dollar i kvartalet fra 616 millioner i tilsvarende periode året før. Fordelt per aksje ble resultatet svekket til 0,24 dollar fra 0,31 dollar.

For årets andre kvartal inneholder det restruktureringskostnader på 0,04 cents per aksje, og justert for dette ville resultatet vært på 0,28 dollar per aksje. Analytikerne ventet at Dell ville få et resultat på 0,22 dollar per aksje, skriver Marketwatch.

Omsetningen falt i løpet av ett år til 12,76 milliarder dollar fra 16,4 milliarder dollar i andre kvartal i 2008. Analytikerne ventet en omsetning på 12,6 milliarder dollar for kvartalet.

Selv om selskapet ikke ga noen guiding så sa konsernsjef Michael Dell at han venter at omsetningen vil bli sterkere i andre halvdel av året enn i første.

Sterke tall
Fallet trosset en rekke gode makrotall

De amerikanske myndighetene har kommet med statistikk som viser at konsumentene økte forbruket for tredje måned på rad. I juli steg forbruket med 0,2 prosent. Det var like under forventningene i markedet. Samtidig forble inntektene uendret, mens spareraten gikk noe ned.

Les mer: Nå løsner de på livremmen

Forbrukerne ser noe lysere på fremtiden og en sentimentundersøkelse viser at det særlig er forventningene som er i bedring. En undersøkelse fra universitet i Michigan viser at forbrukersentimentet ble på 65,7 poeng i august. Det er en nedgang fra 66 poeng i juli, men bedre enn økonomene anslag. Det er også en bedring sammenlignet med foreløpige tall som kom for to uker siden.

Les mer: Økte forventninger blant forbrukerne

Beholder rating
Ellers av interesse melder kredittratingsbyrået Moody's om at de trolig vil beholde sin vurdering om at amerikansk statspapirer er blant de sikreste i verden, på tross av de enorme underskuddene landet har pådrar seg i forbindelse med finanskrisen.

Les mer: USA fortsatt «sikkert som banken»

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag