NA24.no

Blandet på Asias børser


Tokyos Nikkei 225 var den eneste asiatiske børsindeksen med markert oppgang fredag.
Tokyos Nikkei 225 var den eneste asiatiske børsindeksen med markert oppgang fredag. (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Japans Nikkei-indeks steg mest av Asias indekser fredag.

Tokyos Nikkei 225 steg 0,78% fredag. Nedgang var det imidlertid på børsene i Shanghai, Hongkong og Seoul.

Shanghais Composite-indeks endte ned 0,14%, Hongkongs Hang Seng falt 0,79% og i Sør-Korea endte KOSPI-indeksen ned 0,23%.

Shenzhens hovedindeks Composite fikk en ørliten oppgang på 0,02%.

I Sydney endte All Ordinaries-indeksen ned 0,41%. Det var også nedgang i Taiwan der hovedindeksen TAIEX fikk en nedgang på 0,20%.

En time før børsen i Singapore stenger er status -0,16% for hovedindeksen Straits Times.

Den japanske yenen styrket seg umiddelbart på nyheten om at Bank of Japan holder pengepolitikken uendret, ettersom noen hadde ventet flere lettelser i dag, men styrkelsen var forbigående, skriver DNB Markets i en rapport fredag.

Japans økonomi i stampe

Gjeldstyngende Japan senker prognosene for inflasjon og vekst betydelig. Samtidig fortsetter oppkjøpene av statspapirer i høyt tempo.

Verdens tredje største økonomi står på randen av resesjon. Det på tross av at den japanske sentralbanken for to år siden innførte et massivt stimuleringsprogram for oppkjøp av obligasjoner på 80.000 milliarder yen (rundt 5.700 milliarder kroner).

Enkelte analytikere hadde spådd at sentralbanken på fredagens møte ville beslutte å utvide programmet etter at økonomien krympet for andre kvartal på rad i år. Men banken nøyde seg med å kutte både vekst- og inflasjonsanslagene for kommende år.

Slutt på ettbarnspolitikken

I går avsluttet Kinas kommunistparti et møte der den nye femårsplanen for økonomisk utvikling og reformer ble vedtatt. Planen gjelder fra 2016 til 2020, og vil bli offentliggjort i mars neste år. Fortsatt vil markedsliberalisering og forbedring av velferdssystemet stå sentralt.

I gårsdagens kommuniké gikk det dessuten frem at ettbarnspolitikken som ble introdusert i 1979 nå blir endelig avviklet, slik at alle par får anledning til å få to barn.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere