NA24.no

Blandet slutt på elendig uke

Sist oppdatert:
Sluttspurt reddet dagen, men ikke uken, på Wall Street.

USA-børsene begynte bra, falt så solid i minus, og hentet seg brått inn igjen helt på tampen av fredagen. Dow Jones og S&P 500 endte moderat i pluss, mens Nasdaq viste moderat minus.

Uken som helhet ble uansett elendig. S&P 500-indeksen falt 7 prosent.

Elendig jobbmarked
Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten som ble frigitt av de amerikanske myndighetene viser at sysselsettingen utenom jordbruket falt med 651.000 i februar. Samtidig steg ledighetsraten steg med 0,5 prosentpoeng til 8,1 prosent, som er det høyeste nivået som er registrert siden desember 1983. Økonomene ventet at ledigheten ville stige til 7,9 prosent og at sysselsettingen ville falle med 650.000.

Les mer: Høyeste ledighet på 25 år

- Isolert sett er februar-tallene som ventet, men bildet blir jo verre når man tar hensyn til at sysselsettingstallene for både desember og januar ble revidert ganske kraftig opp, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til NA24.

Arbeidsmarkedsrapporten viste at 4,4 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen inntok i desember 2007. Så langt i år har antallet som står utenfor arbeidsmarkedet økte med 1,5 millioner.

- Det er veldig svake tall, selv om det endte omtrent som markedet forventet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

Les mer: - Ikke over med det første

Olje opp
Oljeprisen steg fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI endte opp drøyt 4 prosent til 45,52 dollar på råvarebørsen i New York. Delindeksen for oljeselskaper steg nær 2 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte flatt.

Generaler i motsatt retning
General Electric, som har rast i verdi på grunn av usikkerhet knyttet til finansvirksomheten i GE Capital, steg fredag 6 prosent.

General Motor falt derimot 22 prosent fredag. Frykten for en konkurs øker for hver dag som går. Denne uken kom det elendige salgstall for februar, og i den stadig dypere økonomiske nedturen er det vanskelig å se hvordan trenden skal snu i overskuelig fremtid. I alle fall er det stadig flere som tror selskapet i beste fall blir overtatt av obligasjonseierne og/eller staten, heller enn aksjonærene.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,49% til 6.626,94

Nasdaq -0,44% til 1.293,85

S&P 500 +0,12% til 683,38

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere