NA24.no

Foto: Kallestad, Gorm

Blåser liv i Saab-drømmen

Eker får tommelen opp.

Koenigsegg-gjengen er enda et steg nærmere en overtagelse av Saab.

Den norske designeren Bård Eker er sentral i overtagelsen av det svenske bilkonsernet Saab. Sammen med de andre eierne i Koenigsegg Group, har man nå enda et skritt nærmere en overtagelse av Saab.

Det svenske nyhetsbyrået TT melder at en uavhengig konsulentrapport av KPMG gir tommelen opp for Saab-handelen, men med visse forbehold.

- Planen anses å være trroverdig, men risikofylt, sier Bengt Wennerstein i det svenske Næringsdepartementet til TT.

Ligger an til et lån
Med en positiv tilbakemelding fra det svenske næringsdepartementet ligger Koenigsegg-eierne an til å få det ettertraktede lånet fra Den europeiske sentralbanken med garantier fra den svenske staten. Koenigsegg har som en forutsetning for sin handel at de får inn et lån på rundt 4 milliarder svenske kroner.

Den svenske Riksgjelden, som håndterer den svenske statens låneoppdrag, har selv gransket Saab-opplegget, og vil garantere for 100 prosent av lånet. Dermed mener den svenske regjeringen at underlaget er tilrekkelig for å innlede en behandling mot EU-kommisjonen, noe som essensielt for at lånet innvilges.

To nye bilmodeller
Forretningsplanen for nye Saab innebærer blant annet at to nye bilmodeller rulles ut til neste år. I tillegg til dette vil produksjonen flyttes tilbake til Trollhættan. Dessuten er det en forutsetning at produksjonen vil være så trimmet at det vil være mulig å oppnå lønnsomhet for produksjon på 100.000 solgte biler.

Den europeiske investeringbanken vil avgjøre beslutningen om lånet den 21. oktober. Deretter skal den svenske regjeringen formelt gi sin godkjenning. TT skriver at en avgjørelse vil ta minst to måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere