*Nettavisen* Økonomi.

Blåser opp oljeprisen

Nye produksjonsproblemer i Alaska, kraftige vinder og usikkerhet rundt Irans atomprogram sender oljeprisen opp.

25.08.06 10:22

Produksjon reduksjonen ved Prudhoe Bay i Alaska har fikk en forsinket effekt på oljemarkedet. Onsdag falt oljeprisen rundt to prosent, men den negative tendensen snudd torsdag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Det britiske oljeselskapet BP meldte at de har fått større problemer enn først antatt i forbindelse med det nedstengte oljefeltet i Alaska. Opprinnelig var det fryktet at hele den daglige produksjonen på 400.000 fat olje om dagen ville være borte helt til problemene var løst, men etter kort tid fant oljeselskapet at de kunne kjøre med halv kapasitet, altså 200.000 fat olje i daglig produksjon.

I går kom meldingen om at BP grunnet uforutsette problemer må redusere produksjonen ytterligere. BP må redusere den daglige produksjonen med hele 90.000 fat olje grunnet problemer med en kompressor, dermed produserer Prodhoe Bay kun 110.000 fat olje og BP tror denne reduserte produksjonen vil vare over flere dager.

Følg oljeprisen

Blåser
I tillegg er det usikkerhet rundt hvordan de tropiske stormene i USA vil utvikle seg. Debby har presset prisene på naturgass opp det siste døgnet, men ligger på behørig avstand til den oljetunge Mexicogolfen.

En tropisk depresjon har ikke fått tildelt navn ennå, men har en langt mer skummel retning.

Usikkerhet rundt Iran
Uklarhetene rundt Irans atomprogram ligger også som en trussel på oljeprisen. De foreløpige lekkasjene fra Irans tilsvar har ikke fått markedet til å reagere på linje med det som var forventet. Arbeidet med anrikningen av uran er stridens kjerne og Iran har tidligere gjort det klart at de ikke er villige til å vike på kravene.

Et fat nordsjøolje med levering i oktober koster fredag morgen 73,13 dollar ved råvarebørsen i London.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.