NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Ble tilbudt penger for børshacking

Sist oppdatert:
IT-tekniker opplevde en ny form for kjøp av innsideinformasjon.

Før sommeren ble IT-teknikeren Ragnar Harper invitert til Teatercafeen av en investor fra Oslos vestkant. Der ble han tilbudt penger for å hacke seg inn i datasystemene til børsnoterte selskaper, skriver Dagens Næringsliv (DN).

- Tilbudet var at jeg skulle få en god del av avkastningen på transaksjonene, sier Harper til DN.

Han takket umiddelbart nei til tilbudet.

Jakter målrettede angrep
Harper har en rik bakgrunn fra IT-bransjen og har jobbet for både Nærings-akademiet, Siemens, Microsoft og ABP World Group.

I dag har han oppdrag for flere børsnoterte selskaper og statlige institusjoner gjennom selskapet Crayon. En av hans hovedoppgaver er å sikre informasjonsflyten mellom styremedlemmer som er redd innsideinformasjon skal komme på avveie.

Konkrete mål
Harper skiller mellom to typer hacking: Roadkill er der hvor et tilfeldig selskap rammes, mens et målrettet angrep rettes mot en helt konkret aktør.

Det er nettopp målrettede angrep Harper ofte forsøker å avdekke.

- For eksempel ønsker konkurrenten å vite hva motparten sitter med av tilbud i anbudsrunder. Da finnes det organisasjoner man kan kontakte som kan hente ut informasjonen, sier Harper til DN.

Nytt for Økokrim
- Det at man kan kjøpe innsideinformasjon er ikke et ukjent fenomen, sier Økokrims førstestatsadvokat og leder for verdipapirteamet, Thomas Skjelbred, til DN|.

At hackere blir lovet penger for å fremskaffe innsideinformasjon er allikevel nytt for Skjelbred.

Han vet at markedsmisbruk forekommer og at mørketallene er store. Overfor DN understreker Skjelbred at Økokrim følger utviklingen nøye.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere