NA24.no

Ble trukket i «røykepenger» - nå må arbeidsgiver betale tilbake

VANT: Sølvi Jenssen trodde ikke det hun leste, da hun ble trukket i lønn for røykepausene hos bakeriet hun jobbet for. Foto: PRIVAT
VANT: Sølvi Jenssen trodde ikke det hun leste, da hun ble trukket i lønn for røykepausene hos bakeriet hun jobbet for. Foto: PRIVAT
Da Sølvi Jenssen fikk brev om at arbeidsgiveren hadde trukket henne i lønn for å ha dampet i arbeidstiden, fyrte hun seg opp.

(iJobb.no): - Jeg ble forbannet, rett og slett. Jeg ante jo ingenting før jeg fikk lønnsslippen og så det selv, sier hun til iJobb.no.

Jenssen var ansatt på Stein Magnussen Bakeri AS på Sortland. Røykepausene hadde vært tema ved bedriften, men Jenssen mente hun hadde sitt på det tørre.

- Jeg tok røykepauser, men det gikk jo av spisepausen. Slik det ble fremstilt hadde jeg jo hatt en times pause om dagen! Det kjente jeg meg ikke igjen i, for jeg er nøye med tiden i pausene, sier hun.

Ble trukket

Overraskelsen ble derfor stor da hun oppdaget lønnstrekket på 3270 kroner. I tillegg fikk hun et brev med følgende forklaring:

«I forbindelse med at ansatte som ikke røyker har klaget på at røykerne bevilger seg flere røykepauser pr. dag, så har vi besluttet å foreta trekk i lønn for de dette gjelder!»

Og videre:

«Det er tidligere gitt klar beskjed om at dersom en ansatt forlater arbeidsplassen i private ærender, så skal det stemples ut. Vi kan imidlertid ikke se at det er stemplet ut i forbindelse med disse pausene!»

Arbeidsgiveren skrev også at røyking er å anse som er privat ærend og at de ansatte det gjelder, vil bli trukket en halv time hver dag i lønn.

Over en periode på fem måneder utgjorde det lønnstrekk på 20 timer.

Prinsippsak

Jenssen tok kontakt med fagforeningen Handel og Kontor, som mente at saken var prinsipielt viktig å få avklart. Det var Jenssen enig i.

Hun fikk i denne prosessen to tilbud om forlik fra bedriften, men da saksomkostninger på det tidspunktet faktisk oversteg lønnstrekket, takket hun nei.

Saken endte dermed i Nord-Troms tingrett, der Jenssen vant en klar seier.

Retten konkluderte med at det ved annet fravær enn ved arbeidskamp, må inngås skriftlige avtaler med arbeidstakerne for å kunne foreta lønnstrekk.

Det hadde ikke arbeidsgiver gjort, og dermed må lønnstrekket betales tilbake med 240 kroner i renter, avgjorde retten.

Stein Magnussen Bakeri AS må i tillegg betale til sammen kr 6746 i saksomkostninger.

Må betale

- Jeg visste faktisk ikke at jeg hadde vunnet før de ringte fra advokatkontoret og sa at det var en journalist som hadde ringt. Nå har jeg hoppet rundt på gulvet her i en halvtime, sier hun.

Jenssen sier hun håper bedriften har lært av dette, og at andre ansatte slipper å oppleve det samme.

- For meg handlet det aldri om penger. Jeg har snakket sant hele tiden, ellers hadde jeg aldri tatt den beslastningen med å reise til rettsaken i Tromsø. Det var en prinsippsak, sier hun.

Står på sitt

Bakerisjef Stein Magnussen tar dommen med fatning. Han betegner de økonomiske utgiftene som en bagatell i forhold til prinsippet i saken.

- Det er skremmende at folk kan forlate arbeidsplassen når de vil for å røyke, sier Magnussen til Nordlys.

Magnussen mener at det ikke er tatt hensyn til røykeloven. Fra Arbeidstilsynets hjemmesider under «Krav på et røykfritt arbeidsmiljø» kan man blant annet lese at arbeidstaker «ikke har krav på egne røykepauser».

- Der er rart at røykeloven er skjøvet ut, mener Magnussen.

Han bestrider også forklaringen om at røykepausene er tatt ut av matpausen til Sølvi Jenssen.

- Man må være så og så lenge på jobb for å få matpause, og matpausen er senere på dagen, forklarer Magnussen.

Les flere saker fra iJobb her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere