NA24.no

Ble utsatt for ID-tyveri på nett

Camilla Aslaksrud (18) fikk seg en skikkelig vekker, og deler nå mindre enn hun gjorde tidligere på nett. Foto: Gina Clausen Karlengen, Puls-redaksjonen
Camilla Aslaksrud (18) fikk seg en skikkelig vekker, og deler nå mindre enn hun gjorde tidligere på nett. Foto: Gina Clausen Karlengen, Puls-redaksjonen
Sist oppdatert:
18 år gamle Camilla Aslaksrud har funnet flere falske profiler av seg selv på nett.

(RINGBLAD.NO): De samme vonde erfaringene har også bloggeren Emilie Marie "Voe" Nereng (20) gjort.

Det er ubehagelig og ekkelt å vite at det er noen andre som lager falske brukere av meg, sier Camilla Aslaksrud.

18-åringen fikk tilsendt falske profiler av bekjente som hadde kommet over dem på ulike nettsteder, der verken navn eller informasjon stemte.

– Det var tatt bilder fra profilen min på Instagram der upassende tekst var skrevet, sier hun til ringblad.no.

Sjokkerende nyhet

– Jeg var veldig sjokkert over at det fantes slike sider om meg. Man hører som regel at dette skjer med de store bloggerne og kjendisene, at det blir laget falske Facebook- og Twitterprofiler av dem, forteller Camilla.

Det er ikke vanlig at jenter på min alder finner brukere som ikke er dens egen, men som en annen person har laget.

Det er ubehagelig å finne profiler der det er bilder av deg selv, hvor selve brukeren ikke er din, samt informasjon som ikke stemmer.

Camilla hadde kommet over en profil som vår fylt med både bilder som var hennes som personen hadde funnet fra ulike sosiale medier, men det var også andre pornografiske bilder med upassende tekst.

Camilla fikk heldigvis benyttet seg av nettsiden slettmeg.no som fjerner uønsket innhold på nett.

– Jeg fikk deaktivert den verste profilen gjennom slettmeg.no, mens de andre profilene finnes fortsatt, sier hun.

– Totalt har jeg fått tilsendt fire profiler, og jeg jobber selvfølgelig med å deaktivere disse også.

– Det var tatt bilder fra profilen min på Instagram der upassende tekst var skrevet, forteller Camilla Aslaksrud. Foto: Gina Clausen Karlengen, Puls-redaksjonen

«Wake-up-call»

Camilla tror folk lager falske profiler fordi de muligens er usikre på seg selv, og vil framstå som noen andre.

– Jeg vet helt ærlig ikke hvorfor noen vil lage en falsk profil av meg. Jeg tror folk har en tendens til å skjule seg bak skjermen, etter som man enklere kan framstå mer anonym der enn vanlig. Derfor tror jeg grensa for «drøye» bilder og upassende kommentarer lett kan tøyes, rett og slett fordi man har sjansen, sier hun.

– Det kan muligens kalles en «Wake-up-call» for alle som har åpen profil på sosiale medier og legger ut upassende bilder og kommentarer, sier hun og fortsetter:

–Jeg har en del følgere på Instagram, men etter hendelsene har jeg valgt å gjøre profilen min privat siden ukjente folk stjal bildene mine til falske profiler. På denne måten kan jeg være mer sikker og forsiktig på hvem jeg godtar som venner eller følgere på de sosiale mediene, forteller Aslaksrud.

– Jeg er fortsatt like aktiv som tidligere, men nå med et begrenset antall som følger med på meg.

Camilla er ikke kjent med andre personer som har funnet falske personer av seg selv på nett.

– Som regel er profilene harmløse

Emilie Marie Nereng (20), også kjent som bloggeren Voe, har i likhet med Camilla gjort skremmende funn i sosiale medier:

– Helt siden jeg begynte å legge ut bilder av meg selv på sosiale medier har jeg oppdaget haugevis av falske profiler. De kommer ofte under mitt navn, men det er også mange utenlanske profiler med mine bilder, men annet navn, forteller hun.

– Som regel er profilene harmløse, nesten bare en slags "fan page", men noen går litt hardere til verks for å stjele identiteten. Noen av dem lager i tillegg falske profiler av vennene mine for å gjøre profilen mer "troverdig". Men det skumleste med disse profilene er når de tar kontakt med fremmede mennesker og utgjør seg for å være meg, forteller hun.

– Jeg har ikke telling på hvor mange mail jeg har fått fra gutter som har blitt kjæreste med "meg", og blir knust når de omsider finner ut at det ikke er ekte... Litt latterlig, men fremdeles litt skremmende.

Emilie Marie forteller at hun har rapportert de fleste tilfellene, men at de ikke –alltid blir slettet.

– Det finnes flere hundre falske profiler av meg på Instagram, Twitter og Facebook, men det er lite man kan gjøre med det. En mulighet er å kontakte noen av vennene den falske profilen har fått og fortelle dem at den er falsk og at du ønsker at de sprer ordet, foreslår hun.

– Fenomenet er relativt utbredt

Mats Authen, rådgiver i Slettmeg.no, forteller at de får mange henvendelser som angår falske profiler i sosiale medier.

I løpet av de siste 12 månedene har Slettmeg.no mottatt 25 henvendelser som angår falske profiler på Facebook.

– Fenomenet er relativt utbredt. Av 25 henvendelser står en bekjent av brukeren bak syv av tilfellene. Det gjelder ikke bare Facebook, men også ulike apper. Dersom man oppdager at det har blitt opprettet falske profiler, bør man straks rapportere til Facebook. De sletter profiler, men ofte kun dersom profilbiler har blitt stjålet. Hvis det tar for lang tid eller Facebook ikke sletter de falske profilene, kan brukerne ta kontakt med oss,forteller Authen.

Som oftest får det ikke konsekvenser for den som lager de falske profilene:

– De færreste velger å politianmelde, da det kan være vanskelig å avdekke opphavet, opplyser han.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere