NA24.no

(Scanpix)

Blikket vendt mot USA

Sist oppdatert:
Tungvektere løfter stemningen på Oslo Børs. Markedet venter på viktige USA-tall.

I kjølvannet av sterk utvikling i USA og på Asia-børsene viser Oslo Børs fortsatt styrke fredag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Etter lunsjtider er hovedindeksen opp 1,13 prosent til 0,72 prosent.

Oljeprisen på vei opp
Prisen på Nordsjøolje har klatret siden den i morgentimene luktet på undersiden av 110 dollar. Fredag ettermiddag noteres Brent-kvalitet til 111,39 dollar fatet.

StatoilHydro stiger 0,43 prosent til 185,30 kroner.

Tungvektere drar lasset
Storebrand har nok en god dag på børsen. Et sterkt kvartal innen livsforsikring sørget for at Storebrand ble mottatt med applaus da de la frem kvartalsrapporten onsdag. Forsikringsselskapet leverte resultater som lå høyt over forventningene til markedet, og endte opp over 16 prosent onsdag. I dag fortsetter festen, aksjen er opp 4,85 prosent til 108 kroner.

Telenor bidrar til børsoppgangen fredag. Tele-lokomotivet, som la frem kvartalstall onsdag stiger 4,85 prosent til 108 kroner.

Milliarddeal
Eiendomsselskapet Norwegian Property er en av dagens vinnere etter at de har skrevet en intensjonsavtale om salg av hotellselskapet Norgani for 11,2 milliarder kroner.

- Denne transaksjonen løser alle de kortsiktige finansielle utfordringene til Norwegian Property. I tillegg vil kapitalgevinsten og frigjøring av kontanter skape en større finansiell muskel i et market med mange gode investeringsmuligheter, sier administrerende direktør Petter Jansen.

Norwegian Property stiger 9,01 prosent til 48,40 kroner.

Eltek
Eltek stiger etter at CC Industries, et selskap som tilhører familien til Elteks styremedlem William H. Crown har kjøpt 2.763.949 Eltek-aksjer. Etter denne transaksjonen sitter Crown med kontroll på 11.389.777 aksjer i Eltek noe som tilsvarer 23,15 prosent av de utestående aksjene i selskapet. CC Industries har vært den største aksjonærene i Eltek siden selskapet fusjonerte med Power Conversion Products i 2000.

Aksjen stiger 6,48 prosent til 31,10 kroner.

Viktige USA-tall
I ettermiddag er de fleste øyne i finansmarkedene knyttet til månedens arbeidsmarkedsrapport fra USA.

Analytikerne venter at april-statistikken vil vise et fall i sysselsettingen for fjerde måned på rad. Amerikansk økonomi er på randen av en resesjon i kjølvannet subprime-krisen, med stigende bensinpriser og kollaps i boligmarkedet, noe som får amerikanske forbrukere og bedrifter til å stramme inn på livremmen.

Ifølge konsensusestimater fra Bloomberg News er det ventet at 75.000 amerikanere mistet jobben i løpet av april. Det etterfølger et fall på 80.000 personer i mars.

Ser høyere ledighet
Nordea Markets venter at sysselsettingen vil falle med 100.000 personer.

- Etter vår vurdering er amerikansk økonomi på vei inn i en resesjon (to etterfølgende kvartaler på rad med fall i BNP) på tross av at BNP- veksten var svakt positiv i første kvartal, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Ledighetsraten er samtidig ventet å øke fra 5,1 til 5,2 prosent.

- Bedriftene er veldig forsiktige. De vil nok se at forbrukerne kommer på banen igjen før de begynner å ansette folk. Vi er i en litt ond sirkel, sier seniorøkonom Michael Gregory i BMO Capital Markets til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere