NA24.no

Blir handlekåte av dollarfallet

Sist oppdatert:
Stadig flere nordmenn utnytter den svake dollarkursen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I lengre tid har dollarkursen rast mot norske kroner og på ett år har dollaren falt 17 prosent målt mot kronen. Siden nyttår alene har dollarkursen falt med 8,8 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dette har ført til at stadig flere nordmenn kjøper produkter fra USA gjennom internett. En aktør som merker at stadig flere nordmenn kjøper varer fra på denne måten er posten.

- Jeg kan bekrefte at Posten helt klart opplever en vekst i pakker fra USA. Ser vi 2007 under etter økte volumene på USA-pakker med 15 prosent sammenlignet med året før. Når det gjelder starten på 2008, fortsetter trenden i år, opplyser konserndirektør kommunikasjon i Posten Elisabeth H. Gjølme til NA24.

Den lave dollarkursen skal være medvirkende til handelen og dollarkursen.

- Vi tolker dette som et resultat av lav dollarkurs. Det ser ut til å være mye elektronikk som kjøpes fra USA, sier Gjølme.

Tall for pakkeveksten i 1. kvartal 2008 kommer når kvartalsresultatet er klart.

Statistisk sentralbyrå registrer ikke netthandelen fra utlandet, men opplyser til NA24 at det har vært en stor vekst i postordre internettsalg av bedrifter som er registrert i Norge. I løpet av de 12 siste månedene har utviklingen her vært på 12,3 prosent.

Avgiftssmell
Om man bestiller varer over nettet må man være klar over at man kan få en toll og avgiftssmell. Varer under 200 kroner, uten frakt, er toll- og avgiftsfrie i tillegg er bøker, uansett verdi, toll- og avgiftsfritt så lenge de er til eget bruk, ifølge Tollvesenet.

Men varer som koster fra 200 kroner og opp må derimot fortolles. Her skal det betales en moms på 25 prosent samt eventuell toll og særavgifter for varen. I tillegg kan det komme et fortollingsgebyr. Toll og avgifter regnes ut fra varens verdi inkludert frakt- og eventuelle forsikringskostnader.

En DVD som koster 1.000 kroner og har en porto på 1.00 kroner vil dermed ende opp med å koste deg 275 kroner i merverdiavgift.

De alle fleste varer, for eksempel elektriske og elektroniske artikler, cd- og dvd-plater er tollfrie. Klær er derimot tollbelagte.

- Svakere utsikter
På ettermiddagen torsdag koster 1 dollar 5,11 kroner som er det laveste nivået mot kroner på 26 år.

Onsdag falt den amerikanske valutaen falt til 1,5307 mot euroen, som er det svakeste siden euroen ble innført i 1999.

Da kom det en ny rapport som viste at den amerikanske sysselsettingen falt med 23.000 personer i februar. Det har sendt dollaren videre ned.

- Trenden går i retning av svakere dollar. Det er svakere økonomiske utsikter og de lave rentene som er driveren her, sa seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24 tidligere torsdag.

Følg kronekursen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere