*Nettavisen* Økonomi.

Blodbad på USA-børser

Foto: (Scanpix)

USA-børsene opplevde det verste fallet på elleve måneder.

06.02.08 07:40

Tirsdag var en forferdelig dag på Wall Street. Alle varsellamper blinker etter at det har kommet bekymringsverdige makrotall fra den amerikanske økonomien.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de te toneangivende indeksene ender med formidable tap. Den gryende optimismen etter rentekuttene er forsvunnet som dugg for solen. Industriindeksen Dow Jones raser 2,93 prosent til 12265,13 poeng, teknologitunge Nasdaq ramler 3,08 prosent til 2309,57 poeng, mens den brede S&P 500 detter 3,2 prosent til 1336,64 poeng. Så stygt har ikke børsene falt på elleve måneder.

Skrekktall
Rapporten alle snakker om er de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks for servicesektoren. Den såkalte ISM-indeksen raste til 41,9 i januar, milevis unna analytikernes forventning på 53 som i seg selv innebar en nedgang. 50 er nullpunktet, og tall under dette indikerer ikke lenger ekspansjon, men kontraksjon i økonomien.

Dagens tall er det svakeste siden IT-boblen sprakk i 2001.

- Det er et veldig svakt tall, konstaterer porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning, til NA24.

- Selv de mest pessimistiske økonomene trodde på tall over 50, og slik sett taler dagens tall ned på 40-tallet for at det er resesjon i første kvartal med negativ vekst, forteller Chen.

På Wall Street er man enda mer bombastisk.

- ISM raste utfor en klippe, sier Peter Cardillo, sjeføkonom ved Avalon Partners, til Marketwatch.

- Det er nok et stykke dårlig nytt for økonomien, og føyer seg inn i rekken etter kredittbekymring, nedgraderinger og oppheting på den politiske arenaen, legger Cardillo til.

Om investorene skjeler til Europa, er det heller ikke mye trøst å få. Mye tyder på at nedkjølingen i USA vil få store ringvirkninger, og at disse allerede er i gang. Tall viser at Europas tjenesteytende sektor vokste med den laveste takten på fire år, og at detaljvarehandelen falt kraftigere enn den har gjort på 13 år.

Finanskrise
Finansaksjer har en spesielt dårlig dag. Det er fortsatt stor usikkerhet rundt dårlige huslån, og hvordan disse kan komme til å påvirke selskapene. Videre har obligasjonsforsikrere kommet i problemer, noe som kan forverre situasjonen.

Disse forsikringsselskapene garanterer for 2.400 milliarder dollar i forskjellige verdipapirer. Den seneste tiden har det blitt sådd tvil om de vil klare å holde på sine livsviktige kredittrating. Dette tas svært alvorlig og selskaper og myndighetene jobber nå for å få på plass en redningsplan.

- Det virkelige problemet er ikke de sure økonomiske problemene, men obligasjonsforsikrerne og at ingen vet om redningsplanen kommer på plass, sier Cardillo.

- En utfordrende tid
Videre kommer det frem at handelen i såkalte CDOer, lån gjort om til verdipapirer med ulik risiko, nærmest har tørket helt inn.

- Vi er definitivt i en periode med veldig lav likviditet for øyeblikket, og den har faktisk falt synlig i løpet av de siste ukene, sa Ross Heller, direktør i meglerkjempen JPMorgan, under en konferanse mandag.

- Det er en utfordrende tid, påpeker Heller.

Utsagnet bekreftes av ratingbyrået Fitch, som uttaler at de kan komme til å nedgradere alle CDOene de vurderer, totalt verdt 220 milliarder dollar (1,2 billioner kroner) på bakgrunn av økende tap.

Verdens største finanskonsern, Citigroup, er blant dagens verste med et fall på over 7 prosent. Meglerkjempen Goldman Sachs følger tett bak med et fall på 5,2 prosent, etter flere nedgraderinger.

Oljefall
Oljen får også merke bekymringen for økonomien. USA er verdens desidert største oljekonsument, så en eventuell nedgangstid vil gå hardt utover etterspørselen etter det svarte gullet.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York, kostet et fat olje med marslevering 88,30 dollar fatet. Dette er en nedgang på 1,9 prosent.

- Dersom vi fortsetter å få negative økonomiske rapporter vil oljeprisene falle til 80 dollar fatet, sier Andy Lipow hos Lipow Oil Associates, ifølge Bloomberg.

Oljegiganten Exxon Mobil Raser 3,7 prosent.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -2,93 % til 12265,13

Nasdaq -3,08 % til 2309,57

S&P 500 -3,2 % til 1336,64

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag