*Nettavisen* Økonomi.

Blodige diamanter

Leonardo DiCaprios diamantjakt får UD til å sende ut pressemelding. Les hvorfor her.

25.01.07 22:27

I filmen "Blood Diamond", som har Norges-premiere i disse dager, svetter Leonardo DiCaprio over lerretet på jakt etter diamanter. Filmen fokuserer på det som gjennom flere tiår har vært et enormt problem, edelstener som betaler blodige kriger. Det får Utenriksdepartementet til å sende ut pressemelding.

NA24 - din næringslivsavis

- Norge arbeider aktivt for å avskaffe den internasjonale handelen med såkalte blod-diamanter, heter det i meldingen.

Milliardindustri
Diamanter er en enorm industri. Årlig omsettes diamanter for rundt 60 milliarder dollar. 390 milliarder kroner med dagens dollarkurs, men på langt nær alle diamantene har vært like uskyldsrene. En rekke av verdens blodigste konflikter har hatt diamanter som drivstoff og de har finansiert våpenkjøp fra selskaper i land som Israel, Tsjekkia og Ukraina.

Både i Sierra Leone, Angola og Kongo har diamanter betalt for håndvåpen, som ble brukt i de brutale konfliktene. Filmen illustrerer sammenhengen mellom handelen med uslepne diamanter og krig – såkalte blod-diamanter, en fellesbetegnelse på uslepne diamanter som kommer fra krigsrammede områder.

Nå ser disse konfliktene ut til å være løst, og ifølge en fersk rapport fra amerikanske myndigheter har handelen såkalte ”skitne” diamanter blitt redusert kraftig de siste årene. I 2003 var det totalt rundt tre millioner karat, ”skitne” diamanter. I år er det blitt redusert til 300.000.

Færre blodige diamanter
Ifølge UD ble det etablert et internasjonalt initiativ, den såkalte Kimberley-prosessen, for å stoppe handel med uslepne diamanter fra konfliktområder. Etter innføringen har den internasjonale handelen med ”blod-diamanter” gått ned fra fire til kun en prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men fortsatt er det diamanter som på langt nær er så uskyldsrene som de ser ut som. Ifølge Amnesty International omsettes fortsatt diamanter fra konfliktområder, blant annet fordi Kimberly-prosessen ikke er vanntett.

- Land som Mali og Elfenbenskysten, der opprørerne har kontroll over store diamantressurser, er ikke tilsluttet ordningen. Amnesty International arbeider nå for å styrke kontrollen, blant annet ved å innføre sanksjoner mot land som ikke overholder retningslinjene i Kimberly-prosessen, heter det i en melding.

Butikkene vet lite
Selv om UD samarbeider med Norges Gullsmedforbund for å hindre at konfliktdiamanter kommer ut i norske butikker, er det på langt nær alle som kjenner til problemet.

Da Amnesty utførte en stikkprøve blant 21 gullsmedforetninger i Norge, viste det seg at ni av de spurte ikke visste hva som ble gjort for å sikre at foretningen ikke solgte ulovlige diamanter. Kun ti av de spurte kjente til Kimberly-prosessen.

- Ikke kjøp bloddiamanter, oppfordrer organisasjonen.

I flere land har utvinning av diamanter bidratt til økonomisk utvikling og stabilitet. I Botswana bidrar industrien til hele 33 prosent av BNP - rundt milliarder dollar. Og BNP har økt med syv prosent årlig siden landet startet med utvinning av diamanter. I Namibia representerer diamanter 10 prosent av BNP, og land som Angola, Tanzania, Kongo og Sierra Leone mottar også årlig store inntekter fra diamantutvinning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.