NA24.no

Blodige opptøyer i Paris

Sist oppdatert:
Hundrevis er arrestert etter blodige masseopptøyer i Paris torsdag. Nå løsner statsministeren grepet om den nye jobbloven.

Den franske fagbevegelsen vil nå møte statsministeren i et forsøk på å løse konflikten som har oppstått etter at den nye jobbloven ble vedtatt.

400 demonstrert
Demonstrantene kastet torsdag stein og betongbiter mot politiet, som svarte med tåregass. Over Paris lå en eim av brent gummi etter at flere biler ble satt i brann. I nærheten av utenriksdepartementet ble også en seks etasjes bygning satt i brann.

Flere personer er skadd, og politiet opplyser til AP at over 400 personer er arrestert.

Vil trekke loven
Fredag vil statsminister Dominique de Villepin møte representanter for fagbevegelsen for å diskutere den nye loven som gjør det lettere for franske arbeidsgivere å si opp unge arbeidstakere.

Fagbevegelsen krevde at den nye loven skulle annuleres før de gikk i forhandlinger med Villepin. Det har statsministeren gått med på.

Sloss med hverandre
I gatene i Paris begynte noen av de 23.000 demonstrantene å angripe hverandre torsdag.

- Bevegelsen ødelegger seg selv. Vi har snudd oss mot hverandre, sa 25 år gamle Gael Ojardias til AP. Han er kokk og håper at demonstrasjonen skal gjøre jobben hans tryggere.

Demonstrasjonene i Paris har pågått i flere uker. Også i andre byer har det vært demonstrasjoner mot jobbloven.

Jobbloven
Jobbloven skulle i utgangspunktet være et verktøy for å få bukt med Frankrikes økende arbeidsløshet. Loven skulle gjøre det enklere for arbeidsgivere å ansette, og avskjedige, arbeidere under 26 år. Målet var at flere arbeidsgivere skulle tørre å ansette.

Argumentasjonen har blitt svært dårlig mottatt blant studenter og unge arbeidere. De frykter at jobbtryggheten skal bli enda dårligere.

Siden jobben ble vedtatt tidligere denne måneden, har statsminister Villepin vist liten vilje til å diskutere loven med dens mange motstandere. Nå har han altså grepet til en mykere linje ved å oppheve loven før den skal diskuteres fredag.

Villepin sier at han er villig til å diskutere de mest kritiserte deler av loven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere