NA24.no

Blodrødt på Wall Street

Foto: EMMANUEL DUNAND (Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsen falt 3 prosent på fjerde røde dag på rad.

Det var ille på Wall Street torsdag. Alle de viktige indeksene falt rundt 3 prosent på en dag preget av tiltagende bekymring for utviklingen både i USA og hos viktige handelspartnere.

I løpet av ukens første fire dager, har S&P 500-indeksen falt 5 prosent.

For tiden kommer det knapt kvartalstall, og fokus er på makrotall.

Ukentlige tall for søkere på ledighetstrygd økte fra 429.000 (revidert fra 425.000) til 444.000. Markedet hadde ikke ventet denne økningen. Det er en dårlig generalprøve før den mer omfattende månedlige arbeidsmarkedsrapporten kommer i morgen, fredag.

Bedriftsindeksen ISM for tjenestesektoren viste 50,6 i august, mot 49,5 i juli. Det var litt bedre enn markedet hadde ventet.

Ellers ble det målt en produktivitetsvekst på 4,3 prosent i andre kvartal. Det var vesentlige høyere enn 2,2 prosent i første kvartal, og dessuten høyere enn snittforventningen. Underliggende er det positivt med økende produktivitet, men på kort sikt kan det indikere at bedriftene klarer å kutte sysselsettingen og holde produksjonen oppe.

Signalene fra resten av verden er heller ikke mye å juble over. Blant annet har OECD denne uken nedjustert vekstprognosene for de viktigste økonomiene i verden.

- Hvis man ser på indikatorene over den amerikanske og globale økonomien, ser det ikke ut som ting akkurat skal bli noe bedre, og det får meg til å tro at etterspørselen skal falle, falle fort, sier investeringsstrateg i fondet Invesco, Diane Garnick, til Bloomberg News.

Oljelagre
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,2 prosent til 107,98 dollar fatet, den laveste prisen på fem måneder.

Det skjedde tross fallende lagre av råolje og oljeprodukter. De amerikanske lagrene av råolje falt med 1,9 millioner fat til 303,9 millioner, ifølge tall fra det amerikanske energidepartementet. Lagrene av destillater falt 0,4 millioner til 131,7 millioner, mens bensinlagrene falt 1,0 millioner til 194,4 millioner.

Wal-Mart lyspunkt
Butikkgiganten Wal-Mart kom med månedlige salgstall som var bedre enn ventet. Aksjen stod mot børsfallet og endte marginalt opp. Men for andre detaljhandelsselskaper var tallene verre, og mange falt markant. Klesbutikken Abercrombie & Fitch falt for eksempel 7 prosent.

Anleggsmaskinprodusenten Caterpillar falt 6 prosent etter resultatvarsel fra den mindre konkurrenten Terex, som selv falt 20 prosent.

IT-selskapet Ciena, som lager utstyr for tele- og datanett, falt 25 prosent etter å ha varslet om svake resultatutsikter.

Finanssektoren falt markant etter at obligasjonsveteranen Bill Gross i fondet Pimco advarte mot en «finansiell tsunami».

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -2,99% til 11.188,23

Nasdaq -3,20% til 2.259,04

S&P 500 -2,99% til 1.236,82

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere