*Nettavisen* Økonomi.

Blodrødt børskrakk

Andre kvartal endte med en buklanding på Oslo Børs. Det tok syv måneder å finne igjen formen.

29.12.06 09:43

2006 har vært året for de store rekordene på Oslo Børs.

NA24 gir deg alt om børsåret 2006 i en serie. Her er andre kvartal.

Les også: Første kvartal

Buklanding
Etter månedsvis med oppturer i aksjemarkedet, og det historiske bruddet på 400 poeng steg hovedindeksen nesten inn i himmelen. Nesten. Den stoppet 11. mai på hele 427,66 poeng. Syv måneder tok det før Oslo Børs klarte komme tilbake til samme nivå.

- Et slik fall er det ingen som liker, men når alle tjener penger er det nesten blitt for lett, sier Carnegie-sjef Anders Onarheim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Han vil ikke karakterisere fallet i mai som er krakk, men en kraftig aksjereaksjon.

- Ser vi året under ett, har det likevel vært et fantastisk år, sier han til NA24.

Onarheim kan stolt notere at hans meglerhus omsatte mest i den første måneden i andre kvartal med en omsetning på 11,7 milliarder, som er ti prosent av hele omsetningen på Oslo børs i april.

Klikk på bildet for å forstørre.

April
Tre selskaper ble notert på børsen i april. Et av disse var seismikkselskapet SeaBird Exploration, som ble notert 11. april. Det var en fornøyd SeaBird-sjef Dag W. Reynolds som kunne konstatere at hans selskap er vinneren av alle nynoterte selskaper i år.

- Det var veldig moro å høre, og spesielt for mine aksjonærer, sa han til NA24 da han ble kåret som årets børsfersking tidligere i desember.

Ved introduksjonen lød aksjekursen på 20 kroner. Torsdag denne uken ble den notert til 38,90 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selskapene rederitet B+H Ocean Carriers og IT-selskapet Dolphin Interconnect var de to andre som ble notert. Gullselskapet Guinor og Opticom ble strøket.

Det ble omsatt for hele 11,8 milliarder kroner per dag i denne måneden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Endelig fred
Opticom-striden kulliminerte som en direkte følge av at FAST kjøpte alle aksjene i selskapet og en lang strid ble lagt død.

Aksjefesten fortsatt enn så lenge og utenlandske investorer strømmet til børsen.

- 27. april ble den mest aktive dagen i Oslo Børs historie, med en omsetning på 17,5 milliarder kroner fordelt på mer enn 56.000 handler, skriver Oslo Børs i sitt månedsbrev.

Statoil og Hydro, etterfulgt av Det Norske Oljeselskap stod for 33,3 prosent av alt salg på Oslo Børs denne måneden. Flere oljeanalytikere oppjusterte sine oljeestimater og Kina satte opp renten.

- Markedets til dels kraftige reaksjoner på rentehevningen i Kina viser på mange måter sensitiviteten i et aksjemarked, skrev Oslo Børs i sitt månedsbrev.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mai du skjønne milde...
Solen varmet de stramme dressene som småløp rundt på Aker Brygge i begynnelsen av mai. Ingen kunne forutse at om knappe elleve dager skulle nesten 18 prosent av alle verdier på børsen forsvinne som dugg for solen på fem handledager.

- En slik reaksjon må vi lære oss å leve med, sier Onarheim, og sikter til de blodige dagene som fulgte etter at hovedindeksen falt 17,7 prosent.

To dager før nedturen startet ble årets nykommer Renewable Energy Corporation notert og stod for tidenes største emisjon.

- Inflasjon- og rentefrykt, dollarsvekkelse, lavere oljepris, kombinert med frykten for svakere økonomisk vekst og avtagende etterspørsel, skriver Oslo Børs som forklaring på at store deler av bunnen forsvant i aksjemarkedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange trodde utlendingene hadde rømt børsen.

- Stikk i strid med mange «eksperters» spådommer økte utenlandske investorer sitt eierskap på Oslo Børs også i mai, sier informasjonssjef Tor Arne Olsen hos Oslo Børs. De økte sin eierandel fra 36,5 prosent til 37,9 prosent. Det ble omsatt for hele 14.4 milliarder per dag, og det er en tredobling for samme periode i 2005.

DnB NOR gjenerobret toppen blant meglerhusene, og Carnegie ble dyttet helt ned til femte plass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sommer juni
Sommeren snek seg innpå og hele tre selskaper ble notert i varmen. Mens årets vinner blant nykommerne kom i april med SeaBird, ble årets taperaksjer i IP-telefonselskapet Telio Holding notert denne måneden sammen med Odfjell Invest, og oljeproduksjonsskip-selskapet Petrojarl som også har vært en børsrakett.

- Det var få hendelser i markedet, men rederiene, både i tank og bulk hadde en meget sterk måned på grunn av sterk rateoppgang, sier presseansvarlig ved Oslo BørsTor Arne Olsen.

DnB NOR holder fortsatt gullplassen med 9,5 prosent av markedet, og de mest omsatte er fortsatt Statoil, etterfulgt av Hydro og Pan Fish. Totalt hadde sistnevnte 5,75 prosent av markedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finansmannen Øystein Stray Spetalen kjøpte parkanlegget av Sjøfartsmuseet i 2004 og jobbet med å dele tomtene i tre deler, og måtte akseptere en sti over eiendommene sine, skrev Dagens Næringsliv. Ellers var alt som normalt.

Tørrbulkrederiet Jinhui Shipping hadde en aksjeoppgang på hele 27 prosent i juni.

Klikk på bildet for å forstørre.

Idar Vollvik bryter flaggplikten for andre gang og Økokrim tok ut tiltale mot en tidligere Pan Fish-topp.

Tinius Nagell-Erichsen må betale sin tidligere privatsjåfør Stein Tjomsland tilsammen 410.000 kroner i erstatning og saksomkostninger, etter at han tapte saken mot sjåføren i tingretten.

Aktiviteten på Oslo Børs gikk noe ned og endte på 10,5 milliarder per dag i omsetning.

LES ALT OM FØRSTE KVARTAL HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.