Blodrødt i USA

Foto: (Scanpix)

Forsikringsgiganten AIG måtte igjen reddes av staten. S&P 500 endte på 1996-nivå.

03.03.09 06:16

De viktige aksjeindeksene i USA falt mandag 4-5 prosent. Dow Jones endte under 7.000 poeng for første gang siden oktober 1997. S&P har ikke vært så lav siden 1996.

Den fra før labre stemningen blant investorene ble ikke bedre av at forsikringsgiganten AIG la frem tidenes største kvartalsunderskudd i USA for fjerde kvartal. De amerikanske myndighetene tar nå nye grep for å redde det skadeskutte forsikringsselskapet American International Group. Nok en gang åpner den amerikanske sentralbanken hvelvet.

Totalt stilles en livline på 30 milliarder dollar tilgjengelig som selskapet skal få trekke på ved behov. Dette gjøres for å unngå at AIG igjen skal komme i et desperat behov for kapital. Finanskrisen har rammet AIG tungt, og virksomheten som omfatter forsikringer på obligasjonslån har bidratt til milliardtap.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

Hjelpen som er koordinert av både finansdepartementet og Federal Reserve gjøres ved at finansdepartementet får preferanseaksjer. Fra før har myndighetene tatt store eierposter. Det ble gjort for å hindre en totalt kollaps i finanssystemet.

Forsikringskonsernet fikk et negativt resultat på 61,66 milliarder dollar, eller 22,95 dollar per aksje i fjerde kvartal. I samme periode året før hadde selskapet et negativt resultat på 5,29 milliarder dollar.

AIG-aksjen er så langt opp 8 prosent, siden den nye pakken fortsatt holder liv i et ørlite håp om at det fortsatt vil være aksjonærverdier igjen. Men andre finansaksjer fikk hard medfart. Citigroup falt for eksempel 19 prosent.

- Situasjonen er veldig vanskelig, og økonomiske data stabiliserer seg ikke. Det peker i retning av fortsatt negativ spiral i aksjemarkedet, sier aksjestrateg Guillaume Duchesne i Fortis Private Banking til nyhetsbyrået Bloomberg.

Økt forbruk og inntekter
Før børsene åpner kom imidlertid ny statistikk som fortalte at forbruket og inntektene viser en positiv tendens i januar. Det amerikanske forbruket økte mer enn hva økonomene hadde ventet i årets første måned.

Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at det private forbruket økte med 0,6 prosent i januar. Samtidig økte husholdningenes inntekter med 0,4 prosent. Økonomene forventet ifølge Bloomberg at forbruket ville vokse med 0,4 prosent, og at inntektene ville falle med 0,2 prosent.

HTML EMBED

Økt sparerate
Spareraten øker hos amerikanerne. Målt i forholdt til disponibel inntekt økte spareraten til 5 prosent fra 3,9 prosent i desember. Dette er den høyeste sparegraden siden mars for 14 år siden, da den lå på 5,5 prosent. Dette bekrefter trenden fra de foregående månedene og viser at folk er blitt mer tilbakeholdne med forbrukene og forbereder seg på dårligere tider.

Prisindeksen PCE økte med 0,2 prosent i januar og viser en vekst på 0,7 prosent de siste tolv månedene. Kjerneprisene viser en vekst på 0,1 prosent og 1,6 prosent for året.

Fallende aktivitet
Bedriftsindeksen ISM viste fortsatt fallende aktivitet, men dog et noe bedre tall enn ventet. Indeksen havnet på 35,8 poeng i februar, mot 35,6 poeng i januar.

Økonomene ventet at ISM-indeksen ville falle til 33,8 poeng, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg.

Les mer: ISM bedre enn fryktet

Innen bygg og anlegg er det nattsvart. I årets første måned falt byggeinvesteringene med 3,3 prosent. Det er klart etter at det amerikanske handelsdepartementet har sendt ut en månedlig oppdatering.

Ifølge Bloomberg News hadde økonomene forventet en nedgang tilsvarende 1,5 prosent.

Les mer: Byggeinvesteringene rett ned

Oljeprisen stuper
Oljeprisen tok et svalestup mandag. Den amerikanske referanseoljen WTI endte ned drøyt 10 prosent til 40,15 dollar på råvarebørsen i New York.

Dette bidrar til at delindeksen for oljeselskaper falt 7 prosent, mens delindeksen for oljeservice endte ned 9 prosent.

Les mer: Oljeprisen stuper

GE kutter utbyttet
Konglomeratet General Electric falt mandag hele 11 prosent etter å ha meldt at utbyttet kuttes til en tredjedel av tidligere nivå. Det er første gang siden depresjonen på 1930-tallet at GE reduserer utbyttenivået.

- Sterk i troen
- Verdens aksjemarkeder falt fredag til det laveste nivået siden 1997. Man må være sterk i troen på aksjer for å holde ut denne nedturen, skriver investeringsdirektør Trym Riksen i Dnb Nor Private Banking i sin ferske NA24-blogg.

Les hele bloggen og si din mening her.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -4,24% til 6.763,29

Nasdaq -3,99% til 1.322,85

S&P 500 -4,66% til 700,82

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.