Blodrødt på børsen

Oslo Børs

Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Internasjonal nervøsitet overskygget positive resultatrapporter.

22.10.09 17:58

Oslo Børs falt markant torsdag. Hoveindeksen endte ned 1,4 prosent til 344,06 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av onsdag kveld nådde oljeprisen 80 dollar per fat etter at de amerikanske myndighetene la frem den ukentlige oljelagerrapporten. Torsdag morgen har oljeprisen falt ned mot 79 dollar per fat.

Resultatene renner inn
Resultatsesongen er i full gang og en rekke av de største selskapene har levert i dag. Blant de store kanonene er DnB Nor og Aker Solutions.

Les mer: Knallresultater fra DnB og Aker Solutions klarte 1 mrd

DnB Nor falt marginale 0,1 prosent til 70,60 kroner, mens Aker Solutions steg drøyt 5 prosent til 70,25 kroner.

Et annet selskap som også har levert resultat etter tredje kvartal er flyselskapet Norwegian. Bjørn Kjos & Co leverer godt over forventningene og leverer et solid overskudd.

Les mer: Råsterkt fra Kjos og - Norwegian vil vokse betydelig

Norwegian-aksjen endte opp 4,5 prosent til 151 kroner.

Aksjekursen i StatoilHydro falt 1,1 prosent til 139,60 kroner, mens kursen i Yara falt 3,9 prosent til 205,90 kroner etter seks dager med oppgang.

Norsk Hydro endte ned 2,0 prosent til 41,66 kroner, mens Seadrill falt 3,2 prosent til 127,50 kroner.

Dagens største børstaper ble kartselskapet Blom, som falt 17 prosent etter å ha kommet med kvartalsreultater samt en kontraktsmelding.

Les mer: Svakere enn ventet fra kartlegger og 38 millioner til Blom

Flere søker ledighetstrygd
Fra USA kom tall som viste en liten økning i antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd.

Les mer: Flere førstegangssøkere i USA

De ledende indikatorene viser derimot nok en klar bedring. For sjette måned på rad ble det oppgang i indeksen som sammenfatter de ledende indeksene i USA. I september steg indeksen 1 prosent. Det er rett over økonomenes forventninger.

Les mer: Beste siden 1983

Skuffelser i Kina
Den kinesiske økonomien vokste med 8,9 prosent i tredje kvartal. Dette er den sterkeste veksttakten på over ett år, men likevel rett under økonomenes anslag. Ifølge en undersøkelse fra Bloomberg forventet økonomene at den kinesisk bruttonasjonalprodukt ville vokse med ni prosent i tredje kvartal.

Godt hjulpet av stimuleringspakker fra myndighetene og en kraftig lånevekst har den kinesiske økonomien igjen kommet opp på et respektabelt nivå. Nå er det frykt for at pakkene kan bli trukket tilbake slik at økonomien ikke blir overopphetet. Industriproduksjonen i landet steg med 13,9 prosent i september etter at voldsomt hopp i bilsalget.

Selv om veksttakten i Kina er høy, så blir den tatt noe skuffende i mot. Blant annet blir råvaremarkedene negativt påvirket av utviklingen.

Skremte markedet
De amerikanske børsene ble skremt av dystre spådommer fra en bankanalytiker. Banken Wells Fargo leverte resultater som var bedre enn markedet hadde forventet, men nå sår en eksport tvil rundt tapsanslagene banken kom med.

Les mer: Bankanalytiker skremte markedet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.