Blodrødt på Oslo Børs

Foto: (Scanpix/Montasje)

Den negative stemningen har fått fotfeste. Oljeprisen faller kraftig.

28.07.09 17:50

Etter en nervøs formiddag inntok Oslo Børs virkelig negativt farvann tirsdag ettermiddag. Trenden ble forsterket av en dårlig start i New York.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt ned 2,96 prosent til 290,92 poeng.

Oljeprisen sendes ned og sørger for at de oljerelaterte aksjene i Oslo får seg en real kalddusj.

Ved handelsdagens slutt omsettes et fat nordsjøolje for 69,42 dollar fatet, noe som representerer en nedgang på 1,55 prosent fra gårsdagens sluttnotering.

De siste ukene har sterke takter fra aksjemarkedene verden over bidratt til å øke optimismen for at verdensøkonomien kommer seg raskt på fote igjen, noe som har skapt forventninger om at etterspørselen etter olje vil stige i tiden som kommer. Tirsdag er det imidlertid pessimismen som dominerer utviklingen på råvaresiden.

Følg oljeprisen direkte her

Kraftige fall
Også flere andre lokomotiver slet kraftig tirsdag. Gjødselkonsernet Yara har blitt nedgradert av meglerhuset Morgan Stanley. Kursmålet kuttes fra 170 til 160 kroner, som følge av at man mener at muligheten for lavere marginer på kort sikt ikke er priset inn i aksjen.

Aksjen dalte 4,45 prosent til 184,42 kroner.

Solenergiselskapet REC falt 6,02 prosent til 49,05 kroner.

Telenor-aksjen var i formiddag ett av få lyspunkt blant lokomotivaksjene med en oppgang på 1,50 prosent. Like etter klokken 14 kom imidlertid meldingen man fryktet. En russisk domstol avviste i dag Telenors anke om å stoppe en overføring av selskapets aksjer VimpelCom.

– Tirsdag 28. juli avslo en forretningsdomstol i Moskva begjæringen fra Telenor East Invest AS om å underkjenne en ordre fra namsmannen som overfører til det statlige eiendomsbyrået Rosimuschestvo oppdraget å tvangsselge Telenors VimpelCom-aksjer, skriver den norske telegiganten i en børsmelding.

Aksjen falt 2,03 prosent til 52,99 kroner.

Sterkt fra Siem
Undervannsentreprenøren Subsea 7, eid av skispreder Kristian Siem, leverte i dag tidlig sterke tall for andre kvartal. Selskapet kunne melde om driftsinntekter i kvartalet på 637,2 millioner dollar, mot 598,9 millioner dollar samme periode året før.

Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) endte med et overskudd på 145,7 millioner dollar, mot 147,3 millioner dollar i andre kvartal i 2008. Netto driftsresultat endte med et overskudd på 117,8 millioner dollar, mot 131,3 millioner dollar samme periode året før, mens netto driftsmargin endte på 18,5 prosent mot 21,9 prosent samme periode i fjor.

Resultat før skatt endte med et overskudd på 119,2 millioner dollar, fra 123,1 millioner dollar samme periode året før.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans leverte selskapet betydelig bedre over hele linjen. Det var forventet en topplinje på 559 millioner dollar, mens resultatet før skatt var ventet å ende på 72 millioner dollar.

Selskapet skriver at utsiktene subsea-markedet på et mellomlang til langt perspektiv er meget godt, mens det nåværende klimaet er utfordrende.

Aksjen endte likevel ned 1,06 prosent til 69,35 kroner.

Europa faller
De europeiske aksjemarkedene er også negative. I Frankfurt faller DAX-indeksen 1,43 prosent, mens CAC 40 i Paris er ned 1,30 prosent. Londons FTSE 100 faller 1,43 prosent, OMX-indeksene i Stockholm gikk ned 0,25 prosent, København endte opp 0,50 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.