Blodrødt på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Laveste på 12 år for S&P 500.

23.02.09 22:40

Det er full forvirring om finanssektoren i USA, og børsen liker ikke forvirring.

Mandag falt de viktige amerikanske aksjeindeksene mellom 3 og 4 prosent. S&P 500-indeksen endte på det laveste nivået på 12 år.

Fokus er på de store bankene, spesielt Citigroup, og hvorvidt disse blir nasjonalisert, slik at aksjonærenes verdier går tapt.

Det kommer stadig nye signaler fra amerikanske myndigheter, men klare er de ikke.

- Den amerikanske regjeringen vil sikre at banker har den kapital og likviditet som er nødvendig for å gjenopprette økonomisk vekst, het det i en felles uttalelse fra Federal Reserve, SEC og FDIC mandag morgen.

Men det at staten sikrer driften, betyr selvsagt ikke at de sikrer aksjonærenes verdier.

Senere på dagen uttalte Det hvite hus at man fortsatt foretrekker et privat bankvesen.

Citigroup endte dagen opp 10 prosent og gikk altså motsatt vei av markedet. Men det skjedde etter kraftig fall forrige uke, og verdien av banken er nå så lav at aksjen mest er å betrakte som et lodd i et lotteri hvor premien er at banken overlever på private hender.

Ifølge avisen har Citigroup foreslått myndighetene at de kan gjøre om en stor porsjon av sine 45 millioner preferanseaksjer til ordinære aksjer i en transaksjon som ikke skal koste skattebetalerne mer penger. Eierposten for myndighetene komme til å øke fra 7,8 prosent til opptil 40 prosent, men det er høyst usikkert hvordan dette regnestykket kan gå opp, gitt dagens lave kurs på de ordinære aksjene.

HTML EMBED

AIG trenger penger?
TV-kanalen CNBC meldte mandag at finanskonglomeratet AIG er i samtaler med amerikanske myndigheter om tilførsel av mer kapital, på toppen av over 150 milliarder dollar som selskapet allerede har mottatt.

Angivelig skal dette være nødvendig fordi selskapet snart vil offentliggjøre et gigantisk tap på 60 milliarder dollar, blant annet på grunn av nedskrivninger av verdier innen næringseiendom, ifølge CNBC.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bilfokus
Den videre skjebnen til bilkjempen General Motors er også i fokus. Aksjen steg 3 prosent etter nyhetsrapporter om at bilkonsernet kan komme til å bli innvilget et nytt lån fra amerikanske myndigheter for å unngå konkurs

- Nyheten er positiv i den forstand at vi ikke vil se en konkurs eller en enda verre katastrofe. Tiltakene fra myndighetene vil forhindre at verden går under, sier poretføljeforvalter Rudolf Buxtorf ved RBS Coutts Bank i Zurich til nyhetsbyrået Bloomberg.

Hovedkonkurrenten Ford steg 9 prosent mandag, etter å ha oppnådd en viktig avtale med sine fagforeninger.

General Electric falt 6 prosent til det laveste nivået på 13 år etter at Deutsche Bank i en analyse advarte mot store tap i konsernets finansvirksomhet.

Aluminiumsgiganten Alcoa falt 8 prosent til det laveste nivået på over 20 år.

Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI falt 4 prosent til 38,44 dollar på råvarebørsen i New York. Delindeksen for oljeselskaper falt 4 prosent, delindeksen for oljeservice 6 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -3,41% til 7.114,78

Nasdaq -3,71% til 1.387,72

S&P 500 -3,47% til 743,33

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.