*Nettavisen* Økonomi.

Blør i gresk hjelpepakke

Foto: (Afp)

Investorene kan tape opptil 70 prosent for å få i land krisehjelpen til Hellas.

Hvis Hellas skal bringes tilbake på fote igjen, så blir de private investorene nødt til å akseptere et tap på opp til 70 prosent av deres investeringer i greske statsobligasjoner.

Det er analysen Barclays Capital og Fathom Consulting har gjort, og de to advarer samtidig i mot restruktureringsplanen. Piero Ghessi i Barcleys mener at investorene må skrive av 60 prosent av gjelden for å få Hellas solvent igjen, skriver danske Børsen fredag. Fathom Consulting er enda mer negativ, og mener nedskrivingen til investorene vil komme opp i 70 prosent av gjelden.

Trenger penger raskt
Hellas og statsminister Georgeo Papandreo har lovet EU og få på plass radikale økonomiske reformer, som innebærer ekstra skatter og kutt i forbruket for å tette et hull på 3,8 milliarder euro i funding fra EU.

Hellas trenger penger raskt. Landet må ha 12 milliarder euro i hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet for å hindre brudd på gjeldsforpliktelsen. Disse skal betale innen midten av juli.

- Hellas er sterkt bestemt på å fortsette et veldig viktig program for store endringer, radikale endringer, for å gjøre økonomien holdbar, sa Papandreo, ifølge Reuters torsdag. Den tyske statsministeren Angela Merkel hevet fingeren i mot den greske opposisjonen, og sa at de burde stille seg bak Papandreo planer.

Enighet om redningsfond
På et møte i EU torsdag ble lederne enige om et permanent fond for økonomiske redningspakker, som skal opprettes fra juni 2013. I tillegg til dette ble dagens midlertidige redningsfond styrket ytterligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.