NA24.no

Blør i gresk hjelpepakke

(Afp)
Investorene kan tape opptil 70 prosent for å få i land krisehjelpen til Hellas.

Hvis Hellas skal bringes tilbake på fote igjen, så blir de private investorene nødt til å akseptere et tap på opp til 70 prosent av deres investeringer i greske statsobligasjoner.

Det er analysen Barclays Capital og Fathom Consulting har gjort, og de to advarer samtidig i mot restruktureringsplanen. Piero Ghessi i Barcleys mener at investorene må skrive av 60 prosent av gjelden for å få Hellas solvent igjen, skriver danske Børsen fredag. Fathom Consulting er enda mer negativ, og mener nedskrivingen til investorene vil komme opp i 70 prosent av gjelden.

Trenger penger raskt
Hellas og statsminister Georgeo Papandreo har lovet EU og få på plass radikale økonomiske reformer, som innebærer ekstra skatter og kutt i forbruket for å tette et hull på 3,8 milliarder euro i funding fra EU.

Hellas trenger penger raskt. Landet må ha 12 milliarder euro i hjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet for å hindre brudd på gjeldsforpliktelsen. Disse skal betale innen midten av juli.

- Hellas er sterkt bestemt på å fortsette et veldig viktig program for store endringer, radikale endringer, for å gjøre økonomien holdbar, sa Papandreo, ifølge Reuters torsdag. Den tyske statsministeren Angela Merkel hevet fingeren i mot den greske opposisjonen, og sa at de burde stille seg bak Papandreo planer.

Enighet om redningsfond
På et møte i EU torsdag ble lederne enige om et permanent fond for økonomiske redningspakker, som skal opprettes fra juni 2013. I tillegg til dette ble dagens midlertidige redningsfond styrket ytterligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere