NA24.no

Blytungt i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Bil og finans skapte ny frykt på Wall Street.

Det endte blodrødt på USA-børsene mandag. Indeksene falt rundt 3 prosent, og fortsatte dermed den negative trenden fra fredag. En markant opptur på et par uker har brått tatt slutt.

Frykter for konkurs
Obama-administrasjonen har satt en støkk i investorene med sine uttalelser om at kanskje det beste for bilprodusentene Chrysler og General Motors er å gå konkurs. I helgen ble toppsjefen Rick Wagoner presset ut.

Les mer: Avviser kriseplaner

GM-aksjen falt 25 prosent.

- Det det dreier seg om i dag er Detroit og frykten for konkurs. Administrasjonen til Obama tvang GM-sjefen ut av førersetet. Dette kan legge føringer for andre selskäper som har mottatt pengestøtte fra regjeringen, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York.

Finansfrykt
I Europa var aksjemarkedene kraftig ned mandag. Nyheten om at spanske myndigheter måtte foreta sin første redningsaksjon av et bankkonsern bidro negativt til investorhumøret.

Heller ikke uttalelser fra finansminister Timothy Geithner i USA om at flere av bankene fortsatt trenger mye støtte bidro til å løfte stemningen nevneverdig.

Banker som Citigroup og Bank of America endte ned henholdsvis 12 og 18 prosent.

Oljefall
Oljeprisen har falt markant mandag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI endte ned nær 8 prosent til 48,41 dollar i gulvhandelen på råvarebørsen i New York, og har dermed falt under den psykologiske grensen på 50 dollar. Fallet er det største på fire uker.

Dette sender energirelaterte aksjer kraftig ned. Delindeksene for olje og oljeservice falt mandag henholdsvis 4 og 4,5 prosent.

Konjunkturfølsomt fall
Typisk konjunkturfølsomme aksjer faller også kraftig, for eksempel aluminiumsprodusenten Alcoa og anleggsmaskinleverandøren Caterpillar, som endte ned henholdsvis 14 og 9 prosent.

Dollaroppgang
De siste månedene har dollaren stort sett styrket seg når usikkerheten i markedet har økt, så også mandag. En euro koster nå 1,320 dollar, mot 1,329 fredag. En dollar koster 6,79 kroner, mot 6,62 kroner fredag.

Les mer: Konkursfrykt styrker dollaren

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -3,27% til 7.522,02

Nasdaq -2,81% til 1.501,80

S&P 500 -3,48% til 787,53

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere