NA24.no

Blytungt på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
En rekke negative nyheter sendte USA-børsene rett ned onsdag.

Flere resultatvarsler, et elendig arbeidsmarked, en regnskapsskandale i India og en oljepris i fritt fall – dette ble for mye for Wall Street onsdag.

De ledende indeksene falt rundt 3 prosent.

Flere mister jobbene
Ferske tall viser at 693.000 stillinger fra lønningslistene innen privat sektor i USA. Tallene fra analysebyrået ADP viser et langt større fall i sysselsettingen enn økonomene hadde fryktet. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ sysselsettingsutvikling på 493.000.

Les mer: Skrekktall fra arbeidsmarkedet

Fredag er det duket for den ferske rapporten for desember fra offisielt hold. Ifølge Dow Jones Newswire forventer økonomene at sysselsettingen falt med 650.000 den siste måneden i 2008. Rapporten vil også fortelle hvordan ledigheten har utviklet seg de siste ved utgangen av fjoråret. Arbeidsmarkedet benyttes som en indikator på hvordan aktivitetsnivået i økonomien går.

Massive oppsigelser
Siden børsslutt tirsdag er markedet blitt presentert med dårlige utsikter fra flere viktige selskaper.

Hydro-konkurrent Alcoa kommer nå med tiltak for å møte utfordringene den økonomiske krisen byr på. Den amerikanske aluminiumsprodusenten skal redusere produksjonen med 18 prosent eller rundt 750.000 tonn årlig. For å spare penger blir også 13.500 arbeidsplasser redusert, og skal i tillegg selge ut deler av virksomheten. Aksjen falt onsdag 10 prosent.

Intel har sendt ut resultatvarsel der de forteller markedet at de ikke vil nå egne mål for fjerde kvartal 2008. De foreløpige regnskapene har begynt å sammenstilles og viser at omsetningen falt med 23 prosent de tre siste månedene av fjoråret. Nå venter Intel å legge frem en omsetning for fjerde kvartal i fjor på 8,2 milliarder dollar, noe som ligger godt under tidligere guiding på mellom 8,7 og 9,3 milliarder dollar.

I tillegg venter de at bruttomarginen havner i nedre del av tidligere mål på 55 prosent pluss/minus noen prosentpoeng. Intel endte ned 6 prosent.

Les mer: Varsel fra IT-kjempe

Mediegiganten Time Warner tar nye milliardavsetninger etter verditap på eiendeler. Totalt tar de avsetninger på 25 milliarder dollar i fjerde kvartal etter verdijusteringer relatert til eierandeler innen kabel-tv, publiseringsvirksomhet og internettselskapet AOL. For 2008 venter de nå å legge frem et tap.

Blant annet venter de å legge frem et driftsunderskudd for hele året. I 2007 hadde selskapet driftsoverskudd på 8,9 milliarder dollar.

Tidligere har selskapet forventet å legge frem et nettoresultat som viser et overskudd på 1,07 dollar per aksje, men nå blir det et tap uten at de vil tallfeste hvor stort det blir. Analytikerne ventet ifølge Thomson Reuters et resultat på 1,16 dollar per aksje, men det var i forkant av dagens melding. Time Warner falt 6 prosent.

Les mer: Gigantsmell for mediekjempe

Sår og høster
Blant de få lyspunktene onsdag var selskapet Monsanto, som leverer frø og ugressmidler til landbrukssektoren.

Aksjen steg 18 prosent etter at selskapet la frem sterke kvartalstall og hevet fremtidsutsiktene. Selskapet meldte om god etterspørsel etter genmodifiserte frøsorter i Latin-Amerika.

For siste kvartal tjente Monsanto 556 millioner dollar, opp fra 256 millioner dollar samme kvartal ett år tidligere. Korrigert for engangseffekter utgjorde resultatet 98 cent pr. aksje, mens analytikerne i snitt hadde ventet 60 cent, ifølge Marketwatch.com.

Les mer: Frøgigant dobler

Indisk skandale
Fra India kom nyheten om at programvareselskapet Satyam Computer Services har blåst opp regnskapene de siste årene. Skandalen har fått investorene til å reagere. Aksjekursen til Satyam stupte umiddelbart over 71 prosent i India, og aksjen ble suspendert i New York.

Selskapet er den fjerde største eksportøren av IT-tjenester i India. Avsløringer om bedrageri i milliardklassen har fått en lei tendens til å skremme markedene og setter tilliten til finansmarkedene på prøve.

Les mer: Rystes av finansskandale

Oljestup
Oljeprisen falt onsdag 12 prosent til 42,63 dollar på råvarebørsen i New York. Dette er det største fallet på en enkelt dag siden september 2001.

Fallet kom etter at ukentlige tall viste overraskende fulle oljelagre i USA.

Les mer: Største oljefall på syv år

Oljefallet sendte delindeksen for oljeserviceaksjer ned 5 prosent, mens delindeksen for oljeaksjer falt 4 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -2,72% til 8.769,70

Nasdaq -3,23% til 1.599,06

S&P 500 -3,00% til 906,65

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere