NA24.no

Bøndene blokkerer all levering av egg

KAN BLI TOMT: Det kan bli tomt for egg i butikkene til 17. mai, truer bøndene.
KAN BLI TOMT: Det kan bli tomt for egg i butikkene til 17. mai, truer bøndene. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Blokkerer alle landets ni eggpakkerier fra torsdag morgen.

Norsk Bondelags medlemmer gjør dette i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

– Bøndene stiller opp i de ulike fylkeslagene, det blir blokade av alle egganleggene, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

Bondelaget vil vise at norsk mat i butikkhyllene ikke er en selvfølge.

Eggpakkerier i Levanger, Trondheim, Roan, Lena, Hå, Klepp, Stavanger, Ski og Rakkestad vil bli rammet av bøndenes vrede fra klokken 5 torsdag morgen.

Les også: Nå heller bøndene melk ut i gatene

Bør vi hamstre?
Bjørke vil ikke si hvor mange bønder som skal delta i aksjonene eller hvordan blokaden praktisk skal gjennomføres.

– Kjøp inn egg torsdag formiddag, er Bjørkes råd til dem som vil sikre seg eggerøre til 17. mai.

Bøndenes traktorer troppet opp utenfor Stortinget bare timer etter at bruddet i forhandlingene med landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ble et faktum tirsdag.

Onsdag fortsatte protestene med ulike lokale aksjoner som spente fra låvebrenning og traktorkolonner til spyling av melk på veier. Torsdag trappes altså bøndenes protester opp til nasjonalt nivå.

Les også: - Er det verdt å betale så mye for landbruket?

– Vil ikke ramme forbrukerne
– Vi har opplevd sterk støtte og sympati fra folk flest siden vi brøt forhandlingene. Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men slik får vi sagt klart ifra og vist at konsekvensene av regjeringens politikk kan bli store, sier lederen i Norges Bondelag.

Bondeorganisasjonene valgte tirsdag å bryte landbruksforhandlingene fordi de mener tilbudet fra staten er altfor dårlig. Regjeringen tilbyr bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som bare er en tidel av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til jordbruksforhandlingene, der døra ifølge Listhaug står vidåpen.

Ingen bekymring
I NorgesGruppen, som fire av ti nordmenn handler dagligvarer hos, er de ikke bekymret for at misfornøyde kunder ikke skal få nødvendige egg til 17. mai. De mellom 1.600 og 1.700 butikkene har allerede fylt hyllene for nasjonaldagen.

– Dette skjer så vidt sent at lagrene er velfylte for denne uka. Vi kan fort komme til å merke aksjonene, men vet foreløpig lite om omfanget, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen til NTB.

Roskifte sier de er godt forberedt på konsekvensene av bruddet i landbruksoppgjøret og sier NorgesGruppen ikke tar parti eller velger noens side. Han legger til at selskapet er opptatt at det hersker en optimisme i landbruket. Roskifte sier 60-70 prosent av maten som selges i konsernets matbutikker er fra norske leverandører og at en høy andel er norske råvarer.

– Vi har ikke gått til ekstraordinære innkjøp for å møte en konflikt. Folk flest er opptatt av denne konflikten, og vi har fått spørsmål om bønder lokalt kunne holde demonstrasjoner foran våre butikker, noe vi har sagt ja til, sier Roskifte. (©NTB)

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere