NA24.no

Bøndene får nye retningslinjer

Mattilsynet har nå godkjent Matmerks kvalitetssystem, KSL, som nasjonal retningslinje for bondens egenkontroll.
Mattilsynet har nå godkjent Matmerks kvalitetssystem, KSL, som nasjonal retningslinje for bondens egenkontroll. Foto: Matmerk
Mattilsynet og Matmerk skal samarbeide om kvalitetssikring.

Mattilsynet har nå godkjent Matmerks kvalitetssystem, KSL, som nasjonal retningslinje for bondens egenkontroll.

- Dette er en milepæl for trygg norsk matproduksjon, sier administrerende direktør, Ola Hedstein i Matmerk i en melding.

Mattilsynet og Matmerk har signert en samarbeidsavtale som innebærer at norske bønder som følger KSL tilfredsstiller myndighetenes krav til egenkontroll av virksomheten

Egenkontroll ved hjelp av KSL bidrar til at bonden holder kontroll på hygiene, HMS, dyre- og plantehelse og dyrevelferd. KSL er også et av hovedkriteriene for de snart 1100 merkede NYT NORGE-produktene.

- KSL komprimerer det svært omfattende offentlige regelverket på rundt 2 500 sider som bonden uten KSL måtte ha forholdt seg til, utdyper adm. direktør Ola Hedstein i Matmerk i meldingen.

- Så vidt oss bekjent, er Norge det første landet som godkjenner et kvalitetssystem som nasjonal retningslinje for primærproduksjonen, sier administrerende direktør, Harald Gjein i Mattilsynet i en melding.

Mattrygghet
Den banebrytende samarbeidsavtalen mellom Mattilsynet og Matmerk innebærer også utveksling av informasjon og et faglig samarbeid for å sikre effektivt tilsyn med matproduksjonen. Formålet med avtalen er også å legge til rette for et risikobasert tilsyn på norske gårder.

- Matmerk vil prioritere det som er kritisk og viktig for norsk matproduksjons omdømme. I videreutviklingen av KSL vil Matmerk følge opp praktisk de behov som Mattilsynet har, sier Hedstein.

Fakta:

  • KSL (Kvalitetssystem i landbruket) administreres av Matmerk
  • KSL stiller krav til dokumentasjons- og kvalitetsarbeidet i all norsk plante- og husdyrproduksjon.
  • Mattilsynets godkjenning innebærer at norske bønder som følger KSL-standarden tilfredsstiller myndighetenes krav til egenkontroll av virksomheten.
  • Et hovedkriterie for å merke et produkt med Nyt Norge er at råvaren kommer fra et KSL godkjent gårdsbruk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere