NA24.no

Foto: art of taste

Bobler avslutter rentefesten

Sist oppdatert:
Gårsdagens rentehopp blir ikke det siste så lenge nordmenn kjøper champagne til 72.000 kroner flasken.

(NA24-KOMMENTAR:) Norges Bank hevet onsdag styringsrenten fra 3,25 til 3,50 prosent. Med mindre tredje verdenskrig bryter ut, kommer det flere rentehevinger.

Selv om inflasjonen fortsatt ligger langt under målet på 2,5 prosent, har sentralbanken egentlig ikke noe valg. Når alle andre indikatorer tyder på at økonomien er på kokepunktet, må banken bare se bort fra inflasjonen og sette denne på kontoen for økt globalisering, Kina-effekt og så videre.

Fortsatt er styringsrenten minst ett prosentpoeng under det som kan kalles et normalt nivå.

Bensin på bålet
Gjedrem kan ikke fortsette å kaste bensin på bålet på denne måten, så lenge boligmarkedet boomer i den grad at det knapt er mulig å fullføre byggeprosjekter, norsk økonomi viser robust vekst, lønnsveksten er høy samt økende, og arbeidsledigheten er på vei mot bunnrekord.

Når 34 prosent av boliglån overstiger boligverdien, er det feil å stimulere til økende låneopptak.

Og for å si det litt mer flåsete: Sentralbanken skal ikke gi gass når restaurantgjestene kjøper champagne til 72.000 kroner.

Rentemarkedet priser da også inn at renten skal stige de kommende månedene, men så ventes det at den risikofrie renten flater ut litt over 4 prosent i mange år fremover.

Normalnivå?
Det er verdt å merke seg at det er lavere enn Norges Banks syn på et normalt nivå. Banken har et inflasjonsmål på 2,5 prosent, og har anslått at en normal realrente vil være 2,5 til 3,5 prosent. Det vil si en nominell, risikofri rente på 5-6 prosent, noe som igjen tilsvarer en boliglånsrente på 6-7 prosent.

I dagens lavprisverden kan Norges Banks normalrente fremstå som høy, og banken har i det siste ymtet om at nivået kanskje er noe lavere.

På den andre siden: Den som tror at høye renter er ute av verden for godt, kan se vestover til Island. Der er styringsrenten nå 14 prosent.

Uansett skal rentenivået i Norge videre opp fra dagens nivå. Spørsmålet er om champagnefesten avsluttes i hyggelige former eller ender i bakrus.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

En brutal diktator og hans arv
Synser om milliarder
Tvinger medisin på sprelsk pasient
Fredspris-idyll sprekker
Penger uten krav
Ja, vi elsker dyr strøm!
Fører IKEA til sosial nød?
Marked skaper velferd
Seiler på subsidiehav
T5PC-sirkuset to år etter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere