*Nettavisen* Økonomi.

Boeing løftet børsene

De amerikanske aksjene startet dagen nølende, men de trosset oljeprisøkning og steg mot slutten, etter at Boeing rapporterte om storkontrakt.

21.11.06 22:31

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Volumene på dagens handel var ikke all verden i forkant av kommende Thanksgiving-feiring og indeksendringene heller ikke så store, men pluss det ble det.

NA24 - din næringslivsavis

Boeing rapporterte om at de har fått en ordre på 25 fly fra Korean Air Co. til en verdi på 5,5 milliarder dollar. For dette ble flygiganten belønnet med en stigning på over to prosent.

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones steg med 0,04 prosent. Teknologitunge Nasdaq steg med 0,09 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen steg med 0,16 prosent.

En undersøkelse viser at den underliggende volatiliteten på Wall Street har falt. Analytikerne fra Standard & Poor's ser også klare tendenser til at det er større vilje til å ta risiko.

- En økende appetitt for risiko og vilje til å kjøpe lavere kvalitets aktiva til en høyere verdsettelse er alle klassiske signaler på at bull-markedet modnes, heter det i en sammenstilling fra undersøkelsen.

Likevel viser undersøkelsen av analytikerne mener at den samlede verdsettelsen forblir lav.

Svakere BNP
Det hvite hus la i dag frem en økonomisk forutsigelse som nedjusterer veksten i det amerikanske bruttonasjonalproduktet for inneværende år til 3,1 prosent fra tidligere forventede 3,6 prosent, ifølge Marketwatch.

Utsiktene for veksten neste år ventes nå også å bli svakere enn det som tidligere var ventet. Rapporten, som brukes til å sette opp Bush-administrasjonens budsjett, anslår at bruttonasjonalbudsjettveksten fra fjerdekvartal i år til fjerdekvartal 2007 vil stige med 2,9 prosent. Dette er en nedgang fra en tidligere estimert vekst fra juni i år på 3,3 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nedjusteringene skyldes i hovedsak at Det hvite hus forventer at boligsektoren vil være svakere enn ventet.

Det hvite hus tror også at landets inflasjon vil stige til 2,6 prosent, noe som er en oppgang fra tidligere prognoser med en inflasjon på 2,4 prosent.

Igjen over 60
Oljeprisen fortsetter den siste tids store svingninger og endte i dag over 60 dollar fatet.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen NYMEX kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i januar, 60,17 dollar fatet. Dette er en solid oppgang på 1,37 dollar eller 2,3 prosent. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spekulasjoner knyttet til om OPEC kan komme til å kutte oljeproduksjonen ytterligere samt forventninger om lavere oljelagre i USA sendte oljeprisen opp tirsdag. Tidligere har tvil rundt oljekartellets medlemmers vilje til å redusere produksjonen fått oljeprisen til å falle.

Nå åpner OPEC opp for at de kan komme til å gjennomføre mer enn først antatt.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Skikkelig fruktfat
Aksjene til it-giganten Apple steg til nye høyder på dagens handel i USA. Årsaken er at analytikere spekulerte i at høysesongen vil skyte iPod-salget til himmels. Samtidig spekuleres det også i at Apple snart blir å finne på mobiltelefonmarkedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Normalt er it-giganten forsiktig med nyheter rundt kommende produkter, men analytikere mener at Apple veldig snart kommer til å lansere mobiltelefonen iPhone, ifølge Marketwatch.

Apple lanserer tradisjonelt nye produktslipp på store selskapsevenementer, og det er ventet at den nye telefonen vil bli lansert på det årlige arrangementet San Francisco MacWorld Expoi januar.

Aksjekursen til Apple ble belønnet med en stigning på prosent til dollar.

Gira Google
Verdens største nettsøkertjeneste har aldri vært mer verdt enn på dagens handel.

Google Inc. fortsetter seiersmarsjen på børsen i USA og selskapets aksjekurs er for første gang i historien verdt over 500 dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John MacDougall/AFP/Scanpix

Aksjen til Google er foreløpig opp over to prosent på dagens handel på den teknologitunge Nasdaq-børsen i USA.

Aksjkursen steg med prosent til dollar.

Aksjekursen har steget med hele 34 prosent bare de tre siste månedene. Selskapet har nådd en markedsverdi på hele 157,34 milliarder dollar, eller mer enn 1.000 milliarder kroner.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +0,04% til 12.321,59

Nasdaq +0,09% til 2.454.84

S&P 500 +0,16% til 1.402.81

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.