*Nettavisen* Økonomi.

Bokklubbene ruster på nett

Foto: Scanpix/Per Roll Løchen

Bokklubbene med Kristenn Einarsson i spissen har hatt en omsetningssvikt på 20 prosent de to siste årene, men 2004 var verre enn fjoråret. Nå satser de hardt på nett.

25.01.06 07:55

Rett før jul sikret Bokklubbene seg Norges største netthandel Bokkilden. Det er med denne de vil redde den synkende omsetningen i bokklubbene.

Tirsdag kom Bokklubb-tallene som viser at både medlemmer og omsetningen har gått ned. Hvor mange medlemmer det er som har forlatt bokklubben vil ikke Kristenn Einarsson si.

Mindre enn ventet
Men klubbene under ett tapte mer penger i 2005 enn i fjor da den nye bokavtalen ble inngått. I fjor var nedgangen på 5,6 prosent og det er mindre enn bransjen kanskje hadde ventet.

En ny undersøkelse bestilt av Bokhandlerforeningen før jul bekreftet tallene at bokklubben sliter. I fremtiden var det langt færre enn i dag som sa de ville handle sine bøker i en bokklubb.

Mer salg over nett
Bokhandlene var fremdeles førstevalget som salgskanal - særlig blant unge. Mens undersøkelsen viser at det går mot mer salg av bøker over nett.

Dette er en trend Bokklubben også har merket seg.

Mandag fikk kulturminister Trond Giske ut i Aftenposten og sa at departementet ønsket å evaluere avtalen - særlig med tanke på det presset små, smalere bokklubber er satt under. Bokklubb-direktør Kristenn Einarsson har tidligere sagt at de må vurdere å legge ned mindre bokklubber om situasjonen fortsetter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.