NA24.no

Bolig-bonanza i flere år

Foto: Henning Aarset (NA24)
Sist oppdatert:
Trodde du at boligprisene var på vei mot utflating? Tro om igjen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Godt hjulpet av en rekordlav rente har de norske boligprisene hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Boligmarkedet i København har også hatt en eksplosjonsartet prisvekst, men der er det blitt meldt at det hele er en boble. Dette er ikke tilfellet i norske pressområder og selv en utlånsrente på seks prosent kan ikke stoppe økningen.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har anslått en boligvekst for 2007 på 13 prosent. Men allerede i januar klatret prisene med fem prosent alene og dermed ser det ut til at vår prognose vil holde. Kanskje den til og med blir litt snau, sier Kjell Senneset sjeføkonom i Prognosesenteret til NA24.

Minst til 2009
Prognosesenteret tror imidlertid at oppgangen ikke bare vil være sterk i år, men at den også vil fortsette minst ut 2008.

- Vi har et estimat på ti prosents vekst i 2008, men disse tallene er ikke helt ferdigarbeidet enda, sier Senneset.

Bygges for lite
Årsaken til at boliggaloppen fortsetter skyldes at det rett og slett bygges for få boliger i dette landet, og det er flere årsaker til det.

- I fjor ble vi 40.000 nye mennesker i dette landet og samtidig ble det bygd altfor lite. Det skyldes flere årsaker som kapasitetsproblem i byggenæringen, at byggekostnadene rett og slett er for høye og mangel på tomter, sier Senneset.

- Ikke som København
I København opplever de nemlig nå det de kaller for en boligboble, og skylden får de avdragsfrie lånene. Som også er et populært alternativ for norske førstegangskjøpere.

- Det danske boligmarkedet oppfyller en rekke kriterier for at det er snakk om en egentlig boble. Den store skurken bak den voldsomme boligprisboblen er innføringen av avdragsfrie lån i 2003. Det er ennå en gang et bevis på at boligeiernes likviditet har stor betydning for boligmarkedet, sier Jens Lunde fra Handelshøyskolen i København til Børsens Nyhetstjeneste.

Prognosesenteret sier imidlertid at det er en del boligbygging, men at det fortsatt bygges for lite i Oslo. I fjor ble det bygget 4.500 boliger mens prognosene tilsier at det trengs rundt 6-7 tusen nye boliger i året, og det at det blir bygget for lite boliger kan være årsaken til at den norske prisgalloppen ikke er en boble.

-København er ganske spesielt sammenlignet med for eksempel Oslo. I København har det vært mye mer utbygging som har ført til at flere bygg står tomme, mens det her hjemme ikke står eller har stått tomme bygg, sier Senneset.

Stiger selv med 6 prosent
Han mener heller ikke at torsdagens renteøkning vil spille en altfor stor rolle med tanke på prisveksten, og mener markedet vil stige selv med en utlånsrente på seks prosent.

- Alle renteøkninger har noe å si, men vi tror ikke at selv en rente på seks prosent kan klare å få prisveksten ned på null, sier Senneset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere