NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Boligbaronen rir igjen

Sist oppdatert:
Nordmenn har spyttet inn 200 millioner kroner i Arne Hvidstens luksustårn i Thailand.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I 2007 snublet han inn på 173. plass på Kapitals rikingliste over de 400 mest velfødde nordmenn. Samme år «emigrerte» han landet.

NA24 - din næringslivsavis

Arne Hvidsten (41) er god for 900 millioner, ifølge listen. Formuen har han bygd på investeringer i eiendomsbransjen - og ikke minst på borettslagsbygging - i Norge.

Les mer : Styrtrike på boligfesten

Med borettslag som Living in a box, City Icon Residence og Grüner Garden i bagasjen, forflyttet han fokuset til sydligere breddegrader i fjor. Nå bygger han formuen videre i Thailand under slagordet «vi gjør Thailand bedre».

60 etasjers luksus
I beste Twin Towers-stil har Hvidsten prosjektert to gigantiske leilighetstårn, det høyeste på 60 etasjer, i nærheten av Pattaya. Til sammen skal boligbaronen hanke inn én milliard kroner fra salgene. Tre måneder før byggingen er planlagt startet, har nordmenn skrevet kjøpskontrakter til en verdi av 200 millioner kroner.

Foreløpig er prosjektet kun markedsført i Norge, men til høsten venter verden.

- Vi kommer til å selge ut lenge før det er ferdig, det er jeg helt overbevist om, sier Hvidsten.

Og her er det ikke borettslagsmodellen som gjelder.

- Den dyreste leiligheten vi har solgt er i underkant av syv millioner kroner. De rimeligste leilighetene begynner på 350.000, forteller han.

Vil bo i eget prosjekt
- Du har vel selv sikret seg en av de bedre leilighetene?

- Ja, det er ikke noe å lure på det. Men jeg har ikke kjøpt enda, ler Hvidsten.

- Hvem er det som kjøper?

- Det er folk mellom 30 og 60 år, noen helt ned i tjueårene, og noen eldre. Det er mange par og barnefamilier, sier Hvidsten.

Blant annet er de nå i gang med med å bygge det Hvidsten karakteriserer som «et av de råeste visningssenteret som er blitt bygget», på hele 3300 kvadratmeter, på tomten til The Beach.

I tillegg åpnes det administrasjon og salgskontor i Bangkok, der Hvidsten skal styre skuta fra.

- Vi har 100 mann i sving som jobber med prosjektet, forteller han.

- Asia kommer som en kule
Hvidsten sier valget å bygget i Thailand er veloverveid.

- Asia kommer som en kule og går som en kule, sier han, og viser til statistikk som sier at kvadratmeterprisene har doblet seg på tre år. Likevel mener han det er mer å hente, fordi det bygges for lite eksklusivt for kresne skandinavere.

For Hvidsten var det viktig å bygge boliger ment for helårsbruk, og dermed faller Europa utenfor de markeder han ser på som interessante. Han nevner Sør-Amerika og Afrika som andre up-coming markeder, men alternativene ble avfeid av følgende grunn:

- Sør-Amerika: For mye kriminalitet. Afrika: For mye kriminalitet. Vi har gjort mye research, sier han.

- Hva med Norge?

- Når det gjelder boligprisutvikling i Norge, så har jeg tidligere sagt at jeg trodde toppen ville bli nådd i 2007, og har handlet i forhold til det, sier han.

- Må lære seg å regne
Og Hvidsten fikk for så vidt rett. Etter sommeren i fjor sank prisene jevnt og trutt, helt til trenden ble snudd i februar i år. Prisnivået i mars 2008 er nøyaktig det samme som gjennomsnittsprisen i 2007.

- Tror du borettslagsbygging i Norge er forbi?

- Nei, det vil jeg ikke si. Folk må lære seg å legge sammen fellesgjeld og innskudd, sier han.

Hvidsten sier han ikke kjenner seg igjen i bildet som er blitt tegnet av han i pressen, der han gjentatte ganger blir dratt frem som eksempel på en som har skyld i at mange nordmenn har fått problember med å betjene fellesgjelden.

- Vi har vært veldig grundig med å informere om totalpriser. Ved 2. håndsalg har de nye selgerene kanskje ikke vært like flinke til å informere som oss. Dette er beklagelig men ikke noe vi har ansvaret for, sier han.

Les mer: Har sympati med boligofre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere