NA24.no

Boligdrøm ble til gjeldskrise

Halvdan Engebretsen har bygget et hus på 390 kvadratmeter fordelt over tre etasjer. Bruksetasjen er nærmest ferdig, mens det gjenstår mye i underetasjen og en del på loftet. - Jeg får ikke gjort det ferdig, fordi jeg er ikke kredittverdig grunnet situasjonen.
Halvdan Engebretsen har bygget et hus på 390 kvadratmeter fordelt over tre etasjer. Bruksetasjen er nærmest ferdig, mens det gjenstår mye i underetasjen og en del på loftet. - Jeg får ikke gjort det ferdig, fordi jeg er ikke kredittverdig grunnet situasjonen. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)
Banken lånte uføretrygdede Halvdan Engebretsen totalt 4,9 millioner til å realisere boligdrømmen. Nå har banken begjært tvangssalg av huset

- En forferdelig trist situasjon, sier Halvdan Engebretsen.

Det hele startet med at han brukte arven etter moren på å skyte vekk fjell og planere tomten for cirka 1,7 millioner i 2009, skriver Bergensavisen.

Investeringen fungerte som egenkapital da han ba om byggelån i banken i 2010. Sparebanken Vest konfererte med konsulentfirmaet Fylkesnes AS, som kom til at 2,4 millioner skulle være tilstrekkelig for å få huset tett – ikke ferdig.

- Planen var å ta det innvendige arbeidet selv, sier Engebretsen.

- Men sommeren 2011 fikk jeg beskjed om at lånet var oppbrukt. Jeg fikk sjokk, sier han.

En ny konsulent i Fylkesnes, som tok seg av det prosjektadministrative, regnet seg frem til at ytterligere 2,5 millioner måtte til for å få huset ferdig. Men heller ikke disse millionene strakk til.

- Hvordan kunne dette foregå uten at de heiste det røde flagget? Jeg er ikke byggmester, kun en vanlig mann. Men når to fagpersoner i samme bedrift kan regne så feil, våget jeg ikke å ta sjansen på en tredje bommert fra deres side, sier Engebretsen.

Derfor hentet han inn anbud på det resterende arbeidet på egen hånd.

- Men da stilte banken, som har pant i lånet, et ultimatum. Enten får Fylkesnes gjøre det på sin måte eller så sendes lånet til inkasso. Jeg sto på mitt, og nektet Fylkesnes å få oppdraget.

Har en finansieringsplan

I fjor høst kom brevet fra Lindorff i posten som varslet. Summen var 5,18 millioner kroner. Betalingsfristen var 14 dager.

- Helt for jævlig, sier han.

Fakturaen ble ikke betalt. I disse dager ligger derfor en begjæring om tvangssalg til behandling i Bergen tingrett. Hvis det går slik han frykter som mest, vil Engebretsen ta saken videre til lagmannsretten.

Finansieringsplanen hans går ut på å selge leiligheten på over 100 kvadratmeter i underetasjen, hvor han har inne en søknad om seksjonering hos kommunen, samt å leie ut det romslige loftet som har egen inngangsdør.

- Jeg mener av hele mitt hjerte at vi kan finne en løsning. Jeg kan gjøre opp ved å selge nede og leie ut oppe. Men banken har avsluttet forholdet og vil ikke snakke med meg, sier biloppretteren, som i fjor sommer gikk fra uføretrygd til pensjon.

Samme år fikk Engebretsen midlertidig botillatelse og flyttet inn i huset med sønnen. Han må innrømme at han selv ikke er feilfri, men han føler han har svært god grunn til å føle seg urettferdig behandlet.

Aller mest skuffet er han over Fylkesnes.

- Hva kunne du selv gjort annerledes?

- Hadde jeg fått være med i spillet, kunne mye vært annerledes.

Når vi ber Engebretsen utdype, forklarer han at han ikke fikk nok info underveis, og at han kun har signert en brøkdel av alle fakturaene i byggeperioden. En tykk ringperm på bordet underbygger det han sier.

- Jeg er blitt totalt umyndiggjort. Banken avsluttet forholdet i januar 2013, men permen mottok jeg først i fjor høst, sier han og rister på hodet.

Behandles i tingretten

I tillegg til innsigelsene til banken, har han sendt innsigelse mot tvangssalg til tingretten, hvor han ikke godtar beløpet på 5,18 millioner.

- Jeg skal betale, men er ikke enig med summen etter alt det gale som er gjort. 3,5 millioner er mer riktig.

Han anslår at inkludert ubetalte regninger på 4–500 000 kroner, trengs det 1,1 million for å ferdigstille underetasjen for salg og loftet for utleie.

- Du har ikke vurdert å gi opp og la tvangssalget gå sin gang?

- Hvor skal vi bo da? Nei. Dette er morsarven, og jeg har lagt så mye ned i dette huset. Jeg må holde ut på grunn av guttungen. Han holder meg oppe. Jeg vil bare ha rettferdighet, svarer han med fuktige øyne.

Banken mener de er fleksibel

Daglig leder Geir Hansen i Fylkesnes AS henviser til banken for kommentarer. Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest bekrefter byggelånet til Engebretsen, men kan ikke gå nærmere inn på opplysninger om enkeltkunder av hensyn til konfidensialitet.

På generelt grunnlag sier han at banken alltid prøver å finne fleksible løsninger i samarbeid med kunden hvis det oppstår utfordringer.

- Inkasso og tvangssalg er alltid aller siste løsning, sier Breivik.

Han forklarer at det innledningsvis blir laget en prosjektbeskrivelse og innhentet anbud. På bakgrunn av dette blir det utarbeidet en forhåndstakst for å sikre at ikke kostnadene ved å bygge blir større enn verdien.

Videre sier han at det for hvert byggelån skal være en byggelånskontrollør, slik Fylkesnes AS var i dette tilfellet.

- Underveis blir alle fakturaer på arbeid sendt til byggherren, slik at kunden skal ha innsikt i prosessen. Banken benytter byggelånskontrolløren til å sjekke at utbetalinger trukket på byggelånet er i henhold til prosjektbeskrivelsen. Det er aldri slik at faktura går direkte til banken eller byggelånskontrollør, sier Breivik, og tilføyer at i en byggelånssak får byggherren også rapporter om fremdrift og kostnader underveis.

Les flere saker i Bergensavisen

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere