*Nettavisen* Økonomi.

Boligdrømmen ble et mareritt - fant feil og mangler for 1,5 millioner

MÅ GÅ TIL SAK: - Boligdrømmen vår ble et mareritt, sier Inger Nilsen, her sammen med en av de andre kjøperne, Goran Raukovic. Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

- Jeg skulle etablere meg for første gang og følte at det var trygt å kjøpe nytt og gjennom et meglerfirma.

16.02.15 23:24

SKIEN: De fire boligkjøperne trodde at de gjorde en sikker handel da de kjøpte nye leiligheter gjennom et kjent meglerfirma. Så viste det seg at det mangler ferdigattester og at bygget har feil og mangler som det koster 1,5 millioner kroner å rette opp.

Les saken i ta.no

De fire boligkjøperne kjøpte hver sin leilighet i en ny firemannsbolig i Niels Juels gate på Gimsøy i Skien. De to leilighetene i første etasje kostet 1 640 000 kroner hver, mens prisen per leilighet i andre etasje var 1 540 000 kroner.

Selgeren var Dahl & Dahl Eiendomsinvest AS som brukte entreprenøren G Fire Bygg AS, som gikk konkurs høsten 2012. I november i fjor gikk Dahl & Dahl Eiendomsinvest AS konkurs.

Salget ble gjort gjennom Privatmegleren Kvelland & Partnere AS i Porsgrunn. To av kjøperne flytta inn i januar i fjor. Måneden etter flytter en av kjøperne i andre etasje inn. Det manglet ferdigattest, men så ble det gitt midlertidige brukstillatelser av hensyn til kjøperne.

Utbyggeren hadde i utgangspunktet planlagt to firemannsboliger. Da det ble søkt om seksjonering ble det også søkt for firemannsbolig nummer to. Ved en feil fikk kjøperne av de to øverste leilighetene hjemmel i to leiligheter som ikke eksisterte. Seksjonsnummerne de fikk skulle være til den planlagte andre firemannsboligen, som aldri ble bygd.

- EIDE IKKE EGEN BOLIG

- Jeg eide ikke den boligen jeg bodde i. Det var en ekkel følelse, og det tok godt over ett år før det ble ordnet opp i. Nå er det ordnet, men det var krevende psykisk, sier Karin Winther.

Winther og de andre kjøperne, Ann Kari Nilsen, Inger Nilsen og Goran Raukovic, konstaterer at uteområdet deres fortsatt ikke er opparbeidet, at de fortsatt mangler både garasjer og uteboder, og at huset har flere feil.

Taktsmann Paal Hassel hos Verditaksering Kjell Larsen AS har undersøkt bygget og har laget en rapport som er datert den 22. september i fjor.

«Bygget har flere feil i forhold til gjeldende forskrifter. Manglene som er avdekket vitner om at ansvarlige aktører har hatt manglende kunnskap om gjeldende regelverk», skriver Hassel, som i rapporten anslår at det vil koste cirka 1,5 millioner kroner å sette bygget i forskriftsmessig stand.

Leilighetene har fortsatt ikke ferdigattest, noe de fire kjøperne mener helt bestemt var noe megleren aldri opplyste om.

- Megleren har holdt tilbake masse info. Hadde vi visst alt det vi vet i dag, så hadde vi aldri kjøpt leilighetene her, sier Karin Winther og Inger Nilsen.

VURDERER SØKSMÅL

Goran Raukovic er den yngste av de fire beboerne.

- Jeg skulle etablere meg for første gang og følte at det var trygt å kjøpe nytt og gjennom et meglerfirma. Men jeg skulle nesten heller ha kjøpt noe gammelt, sier Raukovic.

- Vi kjøpte jo her fordi vi trodde at det skulle bli bra. Men ingenting var klart da vi flytta inn heller, her ble vi møtt av et rot som var helt forferdelig. Det ble ikke sånn som vi drømte om. Men det skal blir bra, for vi kommer ikke til å gi oss i denne saken, sier Inger Nilsen.

De fire beboerne har engasjert advokat Thor Johan Larsen, som har varslet et søksmål mot Privatmegleren Kvelland & Partnere og mot forsikringsselskapet Protector.

- Vi lar ikke denne saken ligge. Enten så klager vi til Reklamasjonsnemnda for eiendomsmeglingstjenester og så håper jeg at forsikringsselskapet lytter til det. Eller så tar vi saken inn for domstolen, sier Larsen.

– VI HOLDER ALDRI TILBAKE OPPLYSNINGER

Daglig leder ved Privatmegleren Kvelland & Partnere, Morten Kvelland, kjenner seg ikke igjen i utsagnene til de fire leilighetskjøperne.

– Vi holder aldri tilbake opplysninger – det har vi ingenting å tjene på. Dette har vært en lang og vanskelig prosess, så jeg skjønner at de (kjøperne) ikke er helt fornøyde. Men vi har virkelig stått på hele veien, også de siste månedene, for at de skal bli fornøyde. Det ble en feil seksjonering, men det har vi ryddet opp i, sier Kvelland.

Han viser til at selgeren Dahl & Dahl Eiendomsinvest AS brukte en entreprenør som gikk konkurs midt i byggeperioden, og at selgeren nå også er gått konkurs.

– Det er en selger som har gått konkurs her, og jeg har stått på for å rydde opp etter et vanskelig salg. Og det har jeg brukt mye tid på, sier Kvelland, som understreker at de fire kjøperne ble informert om at det kun var en midlertidig brukstillatelse og at det ikke forelå ferdigattest.

– At vi skal ha holdt tilbake informasjon kjenner jeg meg absolutt ikke igjen i. Jeg setter aldri min meglerkarriere på spill ved å holde tilbake informasjon. Vi blir sjekket og kontrollert hele tida, og vi er nominert til kvalitetsprisen i Privatmegleren. Så at vi har holdt tilbake informasjon må jeg nekte for på det sterkeste. Og hvis de sier at det ble holdt tilbake informasjon, så må de kunne dokumentere det, mener Kvelland.

Se flere saker i ta.no

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag