Gå til sidens hovedinnhold

Boliger i Oslo på billigsalg?

Smarte bolighaier i hovedstaden kjøper boliger og leier ut til studenter

Kilde: SSB, tall for hele landet.

Det er skjedd noe spesielt med Oslo-markedet for boliger og eiendom. Ingen er villig til å innrømme det, men nærheten til dagens og fremtidens arbeidsplasser, byens uteliv samt marka og fjorden betyr 1 million kroner i nytteverdi.

Så kommer selve boligverdien på toppen av dette. Snittboligen i Oslo koster snart 4,8 millioner kroner, og nedgangen i 2017 er litt glemt.

Prisene på Obos-boligene i Oslo-området steg 3,3 prosent i januar, viser ferske tall 1. februar. Det etter en rolig høst i boligmarkedet med litt prisnedgang i desember.

Hvorfor er Oslo og omegn så populært?

Først og fremst fordi det er den virkelige storbyen i Norge. Det er et knutepunkt for de mest spennende arbeidsplassene innen både privat næringsliv og offentlig maktbase. I tillegg er kjøpekraften høyest i landet hvis man ser bort fra noen nisjeområder i deler av Stavanger, Bergen og kanskje Austevoll.

I følge NEF er det langt flere som kjøper bolig nr 2 og 3 som spare- eller spekulasjonsobjekt. Det vi kaller sekundærboliger på fagspråket koster en formue, men utleie til særlig studenter og innvandrere kan sikre en lønnsom investering likevel.

Rente sakte oppover

Renta er allerede satt opp én gang, fra 0,50 til 0,75 prosent. Det var første renteøkning på mange år og bør være et forvarsel om hva vi har i vente. Men det at renta settes opp er egentlig et bevis på at det går bra i norsk økonomi. Veksten i fastlands-Norge i 2019 vil ligge rundt 2,5 prosent, opp fra 2 prosent i år.

Hvor mye renta skal videre opp, er usikkert. Selv om Statistisk sentralbyrå får rett i at renta skal opp fire-fem ganger innen 2021, kan det godt skje noe uventet i norsk økonomi i løpet av tre år. Det betyr ikke at vi får et nytt brak som tilsvarer finanskrisen, men ofte skjer det noe som kan endre forutsetningene. Da vil renteøkningene kunne stoppe.

Store forskjeller mellom byene

Kilde: Eiendom Norge

Boligeiere går i null i 2019

Mens de fleste får litt ekstra i lønningsposen, blir altså boliglånsutgiftene litt dyrere, slik at lønnsveksten i stor grad spises opp av renteutgiftene til vanlige folk. Men det kommer an på om man har to inntekter eller ei. Med en brutto årslønn på 500 000, et lån på 3 millioner kroner og en renteøkning på 0,5 prosentpoeng, får du altså 15 000 kroner i økte boliglånsutgifter i året – en drøy tusenlapp i måneden. Hvis lønnsveksten blir på 3 prosent, får du også i overkant av tusen kroner mer i måneden, så utgiftene og lønnsøkningen nuller hverandre ut. I en husholdning med to inntekter og høyere lønn, vil man gå i pluss. Skatten holder seg nokså uendret i år, så lønn og renta er det som kommer til å påvirke folks økonomi mest.

Hvis lønnsveksten tar seg opp, urbaniseringen fortsetter, og arbeidsmarkedet styrker seg i Oslo-regionen, vil også boligprisene øke. I neste uke kommer fasit for januar-effekten. Bolig blir aldri billig i Oslo, siden såå mange vil bo der.

Kjøp for å bo der selv, ikke for å tjene raske penger. Bolighaier som lever av boliginvesteringer er proffe. Det er ikke et enkelt veddemål.

En ting er sikkert: Nordmenn liker bedre gambling i bolig enn det skumle aksjemarkedet.

Kommentarer til denne saken