NA24.no

Boligfall i hele verden

Sist oppdatert:
Veksten i boligmarkedet bremser opp over nesten hele verden. Økte renter er årsaken.

Flere land merker at den voldsomme prisøkningen i boligmarkedet avtar. Ifølge det britiske eiendomsfirmaet Knight Franks globale prisindeks er det tendenser til redusert vekst i andre kvartal over hele verden.

NA24 - din næringslivsavis

I snitt har veksten vært på 7,8 prosent det siste året frem til andre kvartal, mens året før var denne på 9,6 prosent. Knight Frank oppgir økte renter som hovedårsak til den reduserte veksten.

Dystert i Tyskland
Det amerikanske boligmarkedet er ikke alene om å bremse opp. Spesielt det tyske markedet opplever dystre tider, boligprisene har falt flere år etter hverandre.

De danske prisene har endret seg dramatisk. Fra å ha en vekst på 23,3 prosent i andre kvartal 2006, har landet opplevd et prisfall på 1,3 prosent på samme tid i år. Det samme gjelder Sverige. Der har prisene falt 2,5 prosent i år, sammenliknet med en vekst på 12,8 prosent i fjor. Norge er det eneste av de skandinaviske landene som hadde høyere vekst i andre kvartal i år sammenliknet med andre kvartal i fjor. Ifølge Knight Frank steg prisene med 12,2 prosent i 2006, mens de steg med 13,9 prosent i andre kvartal 2007, siden samme tid i fjor.

Spania ser også at veksten modererer seg. Boomen ser ut til å være over, men prisene øker fortsatt flere steder. Nasjonalt var veksten på 5,7 prosent de siste tolv månedere. På samme tid året før var veksten på hele 10,8 prosent.

Selv Latvias hovedstad Riga ser lavere vekst, selv om landet fortsatt topper de globale indeksen. I år er veksten «kun» på 37,7 prosent, sammenliknet med 45,3 prosent på samme tid i fjor.

Hele listen finnes her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere