NA24.no

Boligfesten kan gi rentehopp

(Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)
Sist oppdatert:
Den sterke norske økonomien gir sentralbanksjefen få valg.

Norsk arbeidsmarked bedres og boligprisene har steget til rekordhøye nivåer. Den siste tids utvikling i norsk økonomi øker sannsynligheten for at styringsrenten vil settes opp på sentralbankens neste rentemøte, i mai. Det skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport mandag.

Fredag kom det sterke arbeidsledighetstall for Norge. Dette var fjerde måneden på rad med nedgang i ledigheten. I tillegg til dette viste boligprisene en ytterligere oppgang, og er nå på det høyeste nivået noensinne. I oljesektoren bidro også et gigantfunn av Statoil til at tiltroen til norsk økonomi ble ytterligere styrket. I sum gir altså dette press oppover på både kronen og renten.

- Utsikter til renteoppgang i Norge er trolig også en medvirkende årsak til at kronen gikk sterkere mot slutten av forrige uke. Oppgang i oljeprisen, og Statoils nye oljefunn har nok også vært positivt for kronen. Dette kan også være med på å forklare oppgangen vi så på Oslo Børs på fredag, skriver DnB Nor Markets.

Renten skal opp
Den siste renterapporten til Norges Bank peker i mot at det blir rentehopp i sommer. Spørsmålet økonomene er usikre på er om justeringen kommer i mai eller i juni.

Nå venter de fleste økonomene altså at styringsrenten i Norge settes opp fra dagens to prosent til 2,25 prosent allerede i mai, mens sentralbanken tidligere opererte med et rentehopp i juni eller august. Sentralbanksjef Øystein Olsen legger videre opp til at det blir ytterligere to rentehevinger, slik at den norske styringsrenten ligger på 2,75 prosent ved utgangen av året.

Styringsrenten i Norge er renten på bankenes innskudd i Norges Bank, og den justerer altså rentenivået i Norge. Normalt ligger bankrenten ut til forbruker 1 til 1,25 prosentpoeng over styringsrenten. Rentene i de internasjonale finansmarkedene er også med på å styre bankrenten til kundene.

Opp i 6 prosent
Ser vi enda lenger frem i tid, så venter Norges Bank at den norske styringsrenten vil ligge på 5 prosent ved utgangen av 2014.

Dermed vil bankrenten ut til kundene komme over 6 prosents nivået i løpet av de drøyt tre neste årene, hvis prognosemakerne til Norges Bank får rett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere