*Nettavisen* Økonomi.

Boligfesten kan gi rentehopp

Foto: (Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)

Den sterke norske økonomien gir sentralbanksjefen få valg.

04.04.11 09:01

Norsk arbeidsmarked bedres og boligprisene har steget til rekordhøye nivåer. Den siste tids utvikling i norsk økonomi øker sannsynligheten for at styringsrenten vil settes opp på sentralbankens neste rentemøte, i mai. Det skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport mandag.

Fredag kom det sterke arbeidsledighetstall for Norge. Dette var fjerde måneden på rad med nedgang i ledigheten. I tillegg til dette viste boligprisene en ytterligere oppgang, og er nå på det høyeste nivået noensinne. I oljesektoren bidro også et gigantfunn av Statoil til at tiltroen til norsk økonomi ble ytterligere styrket. I sum gir altså dette press oppover på både kronen og renten.

- Utsikter til renteoppgang i Norge er trolig også en medvirkende årsak til at kronen gikk sterkere mot slutten av forrige uke. Oppgang i oljeprisen, og Statoils nye oljefunn har nok også vært positivt for kronen. Dette kan også være med på å forklare oppgangen vi så på Oslo Børs på fredag, skriver DnB Nor Markets.

Renten skal opp
Den siste renterapporten til Norges Bank peker i mot at det blir rentehopp i sommer. Spørsmålet økonomene er usikre på er om justeringen kommer i mai eller i juni.

Nå venter de fleste økonomene altså at styringsrenten i Norge settes opp fra dagens to prosent til 2,25 prosent allerede i mai, mens sentralbanken tidligere opererte med et rentehopp i juni eller august. Sentralbanksjef Øystein Olsen legger videre opp til at det blir ytterligere to rentehevinger, slik at den norske styringsrenten ligger på 2,75 prosent ved utgangen av året.

Styringsrenten i Norge er renten på bankenes innskudd i Norges Bank, og den justerer altså rentenivået i Norge. Normalt ligger bankrenten ut til forbruker 1 til 1,25 prosentpoeng over styringsrenten. Rentene i de internasjonale finansmarkedene er også med på å styre bankrenten til kundene.

Opp i 6 prosent
Ser vi enda lenger frem i tid, så venter Norges Bank at den norske styringsrenten vil ligge på 5 prosent ved utgangen av 2014.

Dermed vil bankrenten ut til kundene komme over 6 prosents nivået i løpet av de drøyt tre neste årene, hvis prognosemakerne til Norges Bank får rett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag