Gå til sidens hovedinnhold

Boligfrykt gir svakeste krone siden finanskrisen

Investorene frykter at boligprisfallet er i ferd med å smitte over på resten av økonomien. Det gir historisk svak krone.

- Kronen reagerer voldsomt sterkt på negative nyheter. Den svekker seg med ti øre og det er en kraftig reaksjon på detaljhandelstall som ellers vil bli sett på litt volatile, sier valutastrateg Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Torsdag morgen viste ferske tall at detaljhandelen i Norge falt for tre måneder på rad. Detaljhandelen falt med 0,2 prosent i oktober sammenlignet med måneden før, ifølge tall fra den sesongjusterte volumindeksen som SSB la frem torsdag.

Les også: Kronen på sitt svakeste på ni år: - Ikke fornuftig

Dette var godt under hva økonomene ventet. Nordea Markets ventet på forhånd en oppgang på 0,5 prosent. Selv om kronen hentet seg litt igjen senere på formiddagen, ligger den fortsatt på et historisk lavt nivå.

Kollaps

Det ga en umiddelbar kollaps i kronekursen. I morgentimene torsdag kostet én euro på et tidspunkt hele 9,9 kroner. Man må tilbake til finanskrisen for å finne kronen på samme nivå. Også mot pundet og dollaren svekker kronen seg kraftig.

Les også: Kronen rett til bunns: - Ingen tegn til styrking

Eek-Nielsen sier at grunnen til den kraftige kronesvekkelsen er at mange investorer frykter at boligprisfallet dette året nå er i ferd med å gå ut av forbruket til nordmenn.

- Det er bekymring rundt boligprisene som trekker ned kronen. Investorer frykter at fallende boligpriser vil føre til lavere privat forbruk. Når detaljhandelstallene nå faller, kan man tenke at det er akkurat det som skjer. Men disse tallene er volatile og dette virker som en overreaksjon, sier Eek-Nielsen.

Den svake kronen gjør at nordmenns ferieturer til de fleste europeiske land er blitt rekorddyr, det være seg storbyferie i Berlin eller i Paris eller strandferie i Spania eller i Hellas. Importvarer blir også dyrere.

Likevel er en svak krone i utgangspunktet positivt for økonomien, og gjør norske eksportvarer mer konkurransedyktige i utlandet.

Kan bli verre

Det er heller ingen tegn til bedring. Flere eksperter, deriblant økonomene i Swedbank spår at én euro kan få en pris på 10 kroner til våren.

- Dette er et historisk svakt nivå, og det kan komme til å bli verre før det bli bedre. Men på sikt må vi vente at kronen vil styrke seg. Noe annet ville vært merkelig, sier Eek-Nielsen.

– Detaljomsetningen overrasket på den svake siden, og den mer markerte oppgangen ved inngangen til året har korrigert ned. Det kan hende at husholdningene har holdt litt tilbake på forbruket i oktober for å utnytte tilbud i forbindelse med Black Friday i forrige uke. Det kan ha litt støtte i at de var tydeligst nedgang i omsetningen av dagligvarer, klær og elektronikk, mens salg på bensinstasjoner og av mat og drikke i spesialforretninger steg, skriver seniorøkonom Kyrre Amdal i DNB Markets.

– Det vil likevel være overraskende om dette skulle forklare en vesentlig del av dagens svake tall. Varekonsumet i oktober ligger 1 prosent lavere enn varekonsumet i tredje kvartal, og tyder på at forbruksveksten i fjerde kvartal kan bli mer dempet enn i de foregående kvartalene. Nedgangen i husholdningenes gjeldsvekst kan være en følge av at innstrammingen i boliglånsforskriften og nedgangen i boligprisene har fått effekt på kredittveksten, fortsetter han.

Kommentarer til denne saken