*Nettavisen* Økonomi.

Boligkampen har startet

STOR RIFT: Daglig leder i leieboerforeningen, Stig Høisæther, forteller at det er stor rift om boligene etter at tallene fra Samordna opptak kom. Foto: Emil Weatherhead Breistein

Startskuddet for boligkampen mellom førstegangsstudenter som må flytte på seg har gått.

23.07.14 07:51

Nå starter studentenes jakt på et sted å bo for alvor. Hos SiB står studenter fra Bergen bakerst i køen, skriver Bergensavisen.

Like før helgen kom opptakstallene fra Samordna opptak.

Dermed gikk startskuddet for boligkampen mellom førstegangsstudenter som må flytte på seg. Høye boligpriser gjør at de fleste må ty til leiemarkedet.

- Ikke lett

Stig Høisæther, daglig leder i Leieboerforeningen i Bergen, bekrefter at det er et veldig press på leiemarkedet på denne tiden av året.

- Det er veldig stor rift om de små leilighetene. Når mange nå endelig har fått plass, er det rett ut på leiemarkedet, sier han.

Men de som begynner jakten nå, er allerede sent ute. Mange av leilighetene i Bergen er allerede leid ut til studenter som har fått plass tidligere.

– Nå er det ikke lett. De i SiB må nok belage seg på å få folk inn på sovesaler i år som tidligere. Det blir bare verre og verre for studentene. Presset driver opp leie­prisene, og boutgiftene til studentene blir bare høyere og høyere.

Han mener flere studenter nå må belage seg på å bo i mindre sentrale strøk.

Flere om beinet

SiB Bolig hadde ved utgangen av 2013 tilgjengelig 4 396 hybelenheter til norske og internasjonale studenter i Bergen, mot 3563 i 2012.

Internasjonale studenter og førstegangsstudenter med adresse utenfor Bergen blir prioritert ved tildeling av boliger. Dekningsgraden er kun 16 prosent. Ettersom flertallet av studentene kommer fra andre steder i landet eller utlandet, blir det spesielt tøft for studenter fra Bergen å få bolig gjennom SiB.

Sjansene blir ikke bedre av at BI vil være tilknyttet SiB fra høsten av. Det gjør at SiB fra høsten 2014 vil drive studentvelferd for nærmere 30 000 studenter i Bergen. Og dermed er det fare for at den lave dekningsgraden til SiB Bolig ikke blir bedre med det første.

Dyrest

Da kan det være en liten trøst at Finn.no har registrert flere studentvennlige boligenheter til leie.

Antall hybler og bofelleskap til leie i Bergen økte med 32 prosent til 1394 enheter fra 1. halvår 2013 til samme halvår i år. Antallet leiligheter til leie steg 18 prosent til 2190 enheter.

Men det koster. Månedsleien har ikke vært høyere siden Finn.no startet registreringen. Gjennomsnittlig månedsleie for leiligheter i Bergen i årets seks første måneder er 11 524 kroner. Snittprisen på hybler i Bergen er 6402 kroner, ettroms ligger på 8069 kroner og toroms leiligheter koster i snitt 10 627 kroner. Felles for alle kategoriene er at prisnivået nå er på sitt høyeste.

Optimist

Mange studenter på visninger, og vi forventer økt press fra studenter nå. I fjor var gjerne opp mot 100 personer på en visning i sentrum, sier Erik Hove, daglig leder i Utleiemegleren.

Han forteller at det har vært stor pågang i hele sommer.

- Samtidig ligger det en del leiligheter ute nå, og dette kombinert med at det er bygget flere studentboliger den siste tiden, kan gjøre til at pågangen i år blir noe mindre enn i fjor, sier Hove.

Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) svarte ikke på BAs henvendelser i helgen.

Les flere saker fra BA her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.