NA24.no

Boligkrakk? Ikke noe problem

Sist oppdatert:
Boligkrakket i USA vil ikke skape europeisk nedgangstid, sier økonom i DnB NOR Markets.

De siste månedene har det elendige boligmarkedet i USA skapt overskrifter også i Norge. Flere er bekymret for at det kjølige markedet i USA, som også har medført en global kredittkrise, vil smitte over i det europeiske eiendomsmarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er ikke det amerikanske boligmarkedet i seg selv som tar resten med seg, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til NA24. Han sier at det er tegn til vaklende tendenser til det europeiske boligmarkedet, men spørsmålet er om boligsjokket i USA vil bli til et europeisk boligsjokk.

- Europa sakker farten
Riktignok har europeiske boligpriser fulgt amerikanske boligpriser på veien opp. Det er de samme faktorene som ligger til grunn for oppgangen: Lav rente og global konjunkturoppgang. Nå er det de samme faktorene som ligger til grunn for en eventuell nedgang.

- Boligmarkedene sakker farten. Men de sakker farten på grunn av fellesfaktorer som rente og økonomisk konjunktur, ikke på grunn av at amerikanske boligpriser faller. Det er ikke et globalt boligmarkedssjokk, hevder seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets.

Dermed kan vi unngå den store stygge globale nedgangen.

- Noen er mer «hårete»
- Europa er ikke ett boligmarked. Noen av dem ser mer «hårete» ut enn andre, de har gått fort opp, og mye av den økonomiske veksten er basert på boligmarkedet. Disse stedene kan man snakke om at alt ligger til rette for et amerikansk boligmarkedssjokk. I resten av Europa er det litt ymse, sier Orskaug.

I Storbritannia og Nederland har veksten bremset opp, men markedet holder seg fortsatt i ånde. Folk kjøper og selger hus. Utsiktene er dystrere i Danmark, Spania og Irland der boligmarkedene tydelig sakker farten. Lageret av usolgte boliger hoper seg opp, men det er Spania og Irland som er mest eksponert for et sjokk.

- Nedkjøling, men ikke krasj
Boligmarkedene over store deler av Europa sakker farten, men det blir ikke noe boligmarkedssjokk i Norge med det første. Ifølge Orskaugs utregninger vil veksten i år ende på over 11 prosent i Norge, selv om prisene faller i samme tempo årets siste to måneder. Og hvis prisene faller i samme tempo hele neste år, vil boligprisene dette med 5 prosent i hele 2008.

- Nei, jeg tror ikke boligmarkedet slik vi ser det nå vil felle Norge. Det er klare tegn til nedkjøling, men det er vanskelig å argumentere for at det er noe boligmarkedskræsj på gang, sier Orskaug.

Det er først når folk ikke klarer å betale regningene sine lenger og blir tvunget til å selge boligene sine til lavere pris enn ellers at markedet merker presset. Økonomen klarer ikke å se noen tegn i krystallkulen på at det er i gjerde foreløpig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere