NA24.no

Boliglånskunder risikerer å tape 7 milliarder på rentebinding


Privatøkonom i SpareBank 1 SMN Endre Jo Reite har regnet ut hvor mye norske boliglnskunder må betale for å komme seg ut av eksisterende fastrenteavtaler.
Privatøkonom i SpareBank 1 SMN Endre Jo Reite har regnet ut hvor mye norske boliglnskunder må betale for å komme seg ut av eksisterende fastrenteavtaler. (Sparebank 1 SMN)
Norske boliglånskunder må punge ut totalt 6 og 8 milliarder kroner for å slippe ut av eksisterende fastrenteavtaler.

Historisk sett har svært få valgt fastrentelån i Norge, men de siste to årene er andelen gradvis økende. Over 20 prosent av nye lån skjer med rentebinding, og i noen banker er andelen nærmere 50 prosent, opplyser privatøkonom i SpareBank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen.

Renten på nye fastrentelån er betydelig lavere enn renten på fastrentelån som allerede er inngått. For august var snittrente på nye fastrentelån 2,7% i Norge, og snittrente de som allerede har bundet renten betaler er 3,36%.

Sitter på dyr overkurs

Selv om valgt bindingstid varierer så viser denne prisforskjellen at de aller fleste kundene må betale en overkurs dersom de skal ut av sine fastrentelån.

- Samlet har vi beregnet overkursen for de som har boliglån med fastrente nå til mellom 6 og 8 milliarder kroner. Dette er prisen de måtte betalt om de ønsket å bryte inngåtte avtaler for å gå over til flytende rente eller til nye fastrentelån med bedre vilkår, sier Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN til Nettavisen.

- Feil kunder binder

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN mener feil kunder binder renten, og at de som binder velger for kort rentebindingsperiode til at det gir særlig ekstra trygghet.

- Lang rentebinding har en viktig verdi som forsikring mot kraftig renteøkning, men de fleste som binder renten ser ut til å velge rentebinding på 2 til 5 år. En slik kortsiktig binding gir liten trygghet, og bankene vet at oddsene for at du som kunde skulle spare penger på rentebinding er svært dårlig

Det er svært få som velger lang rentebinding, og andelen der er synkende.

Lite sannsynlig at fastrente er lønnsomt

Rentebinding gir deg trygghet for hva du skal betale, men skal du ut av en avtale om fastrente må du betale penger til banken basert på renteforskjell mellom lånet ditt og et nytt lån med rentebinding like lenge som resterende rentebindingsperiode på lånet du har.

- Trenden er at vi opplever rush på rentebinding hver gang fastrentene er lavere enn flytende rente. De fleste som binder renten har solid privatøkonomi og lav belåning, og vil de betale for stabil rente er det greit, men de må vite at de ikke bare skal slå markedet. I tillegg er det beregnet inn ekstra usikkerhet i prisen du betaler. Dette gjør det lite sannsynlig at du som kunde sparer på rentebinding, avslutter Reite.

Andel fastrentelån
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere