Gå til sidens hovedinnhold

- Boligmarkedet har endret seg

Fra selger til kjøpers marked.

OSLO/BJØRVIKA (NA24): Det er ingen hemmelighet at boligmarkedet i Norge har vært trangt i to-tre år. I forhold til etterspørsel har det vært for få boliger på markedet totalt.

Men nå forteller Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) at tilbud og etterspørsel er normalisert og balansert.

Mer å velge mellom
- Siden det har vært for lite boliger på markedet har de som har vært på boligjakt ikke hatt muligheten til å være veldig kresne. For når de skal ha en bolig må de forholde seg til det ene lille markedet som er der, og da har vi ikke kunnet se de store trendene i markedet. Derfor blir det spennende å se nå, for nå er det flere tilbud og kjøperne vil være mer selektive. Da vil man også kunne se tydeligere trendskifter, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eff, til Nettavisen NA24.

Når tilbudet øker har kjøperne flere muligheter å velge mellom, og de kan derfor bruke noe lengre tid på kjøpsprosessen.

- Vi forventer et mer selektivt marked. Vi tror at boligkjøperne kommer til å bruke mer tid, være mer bevisst på hvor langt de kan strekke seg og sitte med bedre kort når de skal kjøpe enn det de har gjort de siste tre årene, sier Vammervold Dreyer.

- Mer kresne enn noen gang
Noen som allerede har merket seg at studentene har blitt mer kresne er boligutleieselskapet Utleiemegleren.

Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis peker på at kravene til de som skal leie har blitt skjerpet.

- Studentene har alltid vært kresne, men nå er de mer kresne enn noen gang. De må lære seg å ta trikken eller bussen, men det nekter de. De vil bo sentralt og da møter de høyere utleiepriser.

Utleiemegleren står for rundt 5.000 kontrakter i året, fordelt på 8.000 leiligheter. For dem som ønsker å investere i en utleiebolig er det viktig å tenke sentralt.

- De som har usentrale utleieboliger får ikke de prisene de ønsker. Så skal du drive med utleie bør du ha en leilighet som ligger sentralt i de store byene, sier Farmakis.

I juli falt de sesongjusterte prisene med 1,2 prosent. Men selv om boligprisene svekket seg, befinner de seg fortsatt på historisk høye nivåer og 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

Og det er lite som tyder på at markedet er mettet.

Drastiske grep
Statistisk sentralbyrå (SSB) har tidligere anslått at Norge vil vokse med rundt en million de neste 20 årene. Majoriteten vil bosette seg langs Oslofjorden og av dem 200.000 i Oslo. For å lette på boligtrykket i storbyene generelt og hovedstaden spesielt har det blitt luftet flere forslag.

Et av de spenstigste er det Jan Andreassen, sjeføkonom i Eika, som kom med, da han i Dagens Næringsliv foreslo å flytte Stortinget til Eidsvoll. Han anslo at det vil bety 5.000 færre arbeidsplasser, noe som gir mindre boligetterspørsel og redusert trafikk.

Andre mener at for eksempel universiteter kan flyttes til mer rurale strøk for å redusere presset på sentrumsnære studentboliger. Ifølge SSB var det registrert vel 245.000 studenter ved universiteter og høyskoler i Norge i fjor høst.

For at grep som å flytte Universitetet i Oslo skal lette boligprisene mener Dreyer at det først må bli tatt andre grep.

- Jeg tror det er vanskelig å påvirke tyngdekraften da. Tyngdekraften er en sentralisering, så får man heller prøve å legge til rette med god infrastruktur, som møter urbaniseringen. Jeg tror urbanisering er en varig trend, og da må man legge mye mer til rette for et godt offentlig t-bane-,tog- og veinett. Noe som gjør at du kan bo på Gjøvik og studere i Oslo. Det tar én time å komme inn garantert og toget går hvert tiende minutt, da hadde mange flere flyttet ut. Da hadde det vært mulig å utvikle byområder utenfor Oslo hvor man jobber, studerer og er i hverdagen. Det lar seg gjøre mange andre steder i verden, men da må vi for eksempel bygge ut intercity triangler i mye større tempo enn det som regjeringen har lagt opp til i dag, sier han.

Moderate priser
Om prisutviklingen fremover tror han at de vil bli moderate det neste året.

Les mer om hva Vammervold Dreyer skriver i sin blogg om boligprisene fra juli

- Det som påvirker boligprisene umiddelbart er uro knyttet til arbeidsledighet. Det har vi sett flere ganger før. Når det begynner å bli usikkerhet knyttet til arbeidsplasser, blir det også stillestående i boligmarkedet, sier Vammervold Dreyer.

Ferske tall fra Nav viser at det var færre arbeidsløse i juni.

- Nå hadde vi positive tall i går med økt sysselsetting og lav arbeidsledighet. Norsk økonomi går fremdeles veldig bra og jeg tror nok at de aller fleste føler at de har trygge jobber å gå til, men det er klart at dersom det synet endrer seg da vil også det kunne påvirke boligprisene.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året