NA24.no

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Boligmarkedet i grøfta

Sist oppdatert:
Omsetningen i boligmarkedet stuper og prisene faller.

I dag legger eiendomsmeglerbransjen fram sin statistikk for boligmarkedet i oktober. Det blir ikke lystig lesning.

NA24 – din næringslivsavis

Fredag kom prisstatistikken fra Garanti-kjeden. Den viser at prisene på omsatte borettslagsboliger gjennom denne kjeden sank med 2,6 prosent i oktober. Det betyr at prisene på dette segmentet i boligmarkedet er tilbake på 2006-nivå.

Les også: Obos-prisene raser

Ifølge pressemeldingen som kom fra Garanti fredag har boligene som er formidlet gjennom kjeden sunket med 1,7 prosent. Omsetningen av borettslagsboliger er halvert i forhold til samme måned i fjor.

Bråbrems
Også i invitasjonen til dagens pressekonferanse tegnes det er lite lystig bilde av situasjonen. Oktober ligger an til å bli den verste måneden på svært mange år.

Salgsnedgangen fra september til oktober ligger på rundt 40 prosent. Dette har blant annet Notar tatt konsekvensen av og kjeden bestemte seg i forrige uke for å legge ned en rekke meglerkontorer over hele landet. Over 100 eiendomsmeglere ble berørt.

Et stort problem i dagens boligmarked er at bankene har blitt langt strengere med tanke på mellomfinansiering. Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, har gått hardt ut mot bankene.

- Struper markedet
- Bankene dytter det norske boligmarkedet utfor kanten. De fleste banker har stengt døren helt for å yte mellomfinansieringslån og førstehjemslån. Som konsekvens har dynamikken i markedet helt forsvunnet, og jeg kan allerede nå varsle et rekordlavt volum i boligtransaksjoner i oktober måned., har Dreyer skrevet i flere leserinnlegg.

Klokken 11 blir prisstatistikken offentliggjort.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere